Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Rast beba: Masa, dužina i obimi
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Beba

23.02.2009. |  20401 pregleda  | 

Rast beba: Masa, dužina i obimi


BEOGRAD - Rast je složen proces i definiše se kao promena telesne mase, oblika i proporcija, kao i fizioloških funkcija u toku organogeneze.
Pored fizičkog postoje i druge dimenzije rasta: intelektualni, emocionalni, socijalni i kulturni razvoj. Rast je rezultat složene interakcije naslednih faktora, ishrane, neuroendokrine regulacije i tkivnog odgovora, javlja sajt „Stetoskop".

Kvalitativne promene u toku biološkog sazrevanja - izmene funkcije ćelija, tkiva i organa, indukcija enzimske aktivnosti, reorganizacija regulacionih mehanizama - označavaju se kao razvoj.

Period rasta počinje za vreme fetalnog života, a završava se između 20. i 25. godine. Fizički, somatski rast posledica je hiperplazije i hipertrofije ćelija i uvećanja međućelijske supstance.

Na rast utiču mnogi elementi kao što su pol, genotip, konstrukcijske anomalije, sredina u kojoj ete živi, ishrana i stanje žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Kriterijumi procene rasta
Rast deteta se procenjuje merenjem visine, telesne težine, obima glave, toraksa i abdomena i debljine kožnih nabora.
Procenjuje se i zubna starost i skeletno sazrevanje.

Proporcije
Novorođenče ima specifične proporcije tela. Glava je relativno velika i čini četvrtinu dužine tela, a lice je malo sa slabo razvijenom donjom vilicom.
Grudni koš je više valjkast a abdomen je ispupčen. Ekstremiteti su relativno kratki.

Dužina
Dužina novorođenog deteta je u proseku oko 52 centimetra. Dečaci su u proseku za jedan centimetar duži od devojčica na rođenju.
Rast telesne dužine je neravnomeran. Najbrži je u prva tri meseca posle rađanja i do kraja prve godine progresivno i brzo se smanjuje.
Obično u prvoj godini beba poraste oko 25 cm. U drugoj godini deca porastu još 12 cm, u trećoj oko 8 cm, a sa četiri godine su visoka nešto više od metra. Pri polasku u školu visina je oko 120 centimetara.

Masa
Masa novorođenčeta je u proseku oko 3,4 kilograma. Blizanci su pojedinačno manji - oko 30 odsto blizanaca ima masu oko 2 i 2,5 kilograma, a ostali su i lakši od 2 kilograma.
Pražnjenjem creva u toku prvih dana života, mokrenjem i gubitkom tečnosti preko kože i pluća dete gubi višak tečnosti a samim tim gubi i telesnu masu.

Fiziološki pad
Unos majčinog mleka je u prvim danima života mali, tako da beba gubi oko 7 odsto telesne težine (fiziološki pad).
Nadalje (posle desetog dana) telesna težina brzi i pravilno raste: u prvom mesecu bebe prosečno dodaju oko 550 grama, u drugom 850 a u trećem oko 700 grama.
U petom mesecu se udvostruči težina koju je dete imalo na rođenju, a oko prve godine se utrostruči. Deca koja su bila krupnija na rođenju napreduju sporije.

Obim glave
Obim glave kod novorođenčeta je oko 35 centimetara i nešto je veći kod dečaka. Sa godinu dana obim je 43 centimetara, a sa tri godine 50 cemtimetara.
Obimi grudnog koša i trbuha su za 1 do 2 centimetra manji od obima glave deteta.

Kompenzatorni rast je biološki fenomen akceleracije rasta kod dece. Zapaža se kada se posle prolazne retardacije rasta usled bolesti ili gladovanja, ukloni uzrok usporenog rasta. Ovo je moguće kod male dece ili ako je poremećaj koji je ometao rast trajao kratko.

Izvor: RTV, STETOSKOPsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    11 korisnika
Ocena:    4.00 (odlican)


Facebook

Twitter

... da je na svetu skoro 1,2 milijarde ljudi neuhranjeno, a isto toliko ima gojaznih ljudi?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.