Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Prvi bebin jelovnik
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Ishrana

21.10.2006. |  56015 pregleda  | 

Prvi bebin jelovnik


U prvih nekoliko meseci od početka uvođenja čvrste hrane, svarna količina hrane nije toliko bitna sve dok se nastavlja sa dojenjem ili hranjenjem na flašicu. U početku je to više sticanje iskustva i upoznavnje različitih ukusa nego pravi unos materija u organizam.

Potrebno je mnogo strpljenja u ovom periodu navikavanja. Trebalo bi da obratite pažnju da ne počinjete kada je beba nervozna i sita. Najbolje je u početku novu hranu davati bebi kada je gladna, lepo raspoložena i nasmejana.

decija piramida Prva bebina čvrsta hrana mogu da budu kašice od pirinča, povrća i voća. Preporučuje se uviđenje povrća pre voća, dok je bebino nepce spremno za nove ukuse, a tek posle prihvatanja povrća početi sa voćem koje je slatko i bebe ga uglavnom prihvataju bez većih problema. Za pripremu hrane za bebu izbegavati so i šecer. Novu namirnicu je najbolje uvoditi ujutro da bi se do veceri uočila moguća alergijska reakcija.

Povrće
Povrće ima visoku hranjivu vrednost, mnogo vitamina, proteina, belancevina, vlakana, oligoelemanata. Ono se obično bebama daje u prerađenom, kuvanom stanju. Sirova se daje uglavnom samo šargarepa. Kada se beba navikne na pojedinačne ukuse povrća možete kombinovati (krompir i šargarepa, pirinač i krompir).

Voće
Prvo bebama treba ponuditi voće sa našeg podneblja; jabuku, krušku, kajsiju, šljivu ali i bananu. Citrusno voće se ne preporučuje u prvoj godini života zbog alergijskih reakcija. Voće možete davati u sirovom, kuvanom ili pečenom stanju. Prve sokove od voća možete ponuditi bebi u petom mesecu. U početku se daju razblaženi sa prokuvanom vodom po jedna kašičica, pa se količina postepeno povećava. Možete da kombinujete različite vrste voća (npr. jabuka i šargarepa, jabuka i kajsija). Sa sokovima ne treba preterivati i dovoljno je dati dva puta dnevno, između obroka po 6 kašičica soka.

Žitarice
Cerealije su izvor energije ali i drugih sastojaka kao što su gvožđe, vitamini, kalcijum. U grupu žitarica spadaju pirinač, pšenica, kukuruz, ječam, raž i ovas. Bebi se daju u obliku pahuljica, brašna ali i u obliku zrna. Količina žitarica koja se daje bebi treba da prati bebin uzrast, koliko beba ima meseci, toliko kafenih kašika žitarica. Pšenica, raž i ječam sadrže gluten koji kod beba može da izazove bolest celijakiju pa se ne preporučuje konzumiranje pre sedmog, osmog meseca.

Meso
Meso je jedan od bitnijih izvora belančevina, masti, gvožđa, vitamina B i mineralnih soli. Ono se u ishranu beba uvodi oko sedmog, osmog meseca, zajedno sa povrćem ili odmah po uvođenju povrća. Daje se mlado pileće, teleće ili jagnjeće meso, u početku samleveno i očišćeno od žila i masti. Može da se daje kuvano ili pečeno.

Jaje
Jaja sadrže vitamine, mineralne soli, masti, ugljene hidrate a najviše belančevina. Žumance se ne uvodi barem do osmog meseca, a belance, koje mnogo češće izaziva alergijske reakcije (koprivnjača, povraćanje, proliv) tek pred kraj prve godine.

U petom, šestom mesecu kada se obično počinje sa dohranom, beba bi trebalo da ima 5 obroka od toga tri glavna i 2 užine. Za svaki obrok dobija majčino mleko ili adaptiranu formulu, ako majka nema dovoljno mleka. Za doručak i večeru se i dalje daje samo mleko. Za užinu se podoju ili formuli dodaje svež sokic ili voćna kašica, a za ručak čorba od povrća ili mlečna kašica sa pirinčem. Količine su za početak minimalne i to od 1-6 kašičica. U šestom, sedmom mesecu se količina hrane povećava, kombinuje se povrće, žitarice a mogu da se dodaju i za večeru.

Sok od jabuke
Dobro opranu jabuku izrendati i procediti

Sok od šargarepe
sargarepe Jednu zrelu šargarepu dobro oprati, izrendati i ostaviti da odstoji do jedan sat, a zatim proceditim Noše se dati razređeno sa vodom ili čajem između obroka ili posle njih.

Kaša od pirinča
3 kašičice pirinča prethodno samleti ili istučati. Razmutiti ga u malo vode, a kada se napravi smesa dodati 100 ml vode i kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta. Dodati 150 ml mleka i kuvati jos malo uz stalno mešanje.

Pire od krompira
Jedan krompir srednje veličine kuvati dok ne omekša, prognječiti ga i dodati oko 100 ml mleka i izmešati.

Priredila M. Milićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    92 korisnika
Ocena:    3.73 (dobar)


Facebook

Twitter

... da bi Barbika kada bi bila u prirodnoj velicini bila bi visoka 2,18 i imala bi mere 99-46-84?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.