Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Pitanja pre trudnoće
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Pre trudnoće

09.01.2006. |  56466 pregleda  | 

Pitanja pre trudnoće


Ako razmišljate ili pokušavate da ostanete u drugom stanju sigurno imate neka pitanja koja vas interesuju, a koja želite da postavite pre same trudnoće.

Ukoliko žena želi zatrudnetii, kada treba prestati da pije kontracepcijske pilule?
Prvih nekoliko dana nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, ti hormoni nestaju iz organizma i sigurno je odmah zatrudneti. Mnoge žene, međutim, nakon prestanka uzimanja pilula 1-2 ciklusa nemaju pravilnu ovulaciju pa neki ginekolozi preporučuju druge kontracepcijske metode tokom prva dva menstrualna ciklusa kako bi se uspostavio normalan ciklus pre trudnoće.

Kada test na trudnoću postaje pozitivan?
Većina testova za trudnoću za kućnu upotrebu mogu pokazati da se radi o trudnoći čim izostane menstruacija. Gotovo svi su pouzdani i mogu otkriti trudnoću 12-14 dana nakon oplodnje.

Koji je vitamin najbolje uzimati tokom trudnoće?
Mnogi vitamini su dostupni na tržištu. Mogu se gutati ili žvakati. Neki od njih sadrže i supstance koje omekšavaju stolicu. Većina ih se uzima jednom dnevno. Sprečavanje manjka vitamina tokom trudnoće je važno, međutim, pre odluke potrebno je posavetovati se s lekarom. Nedostaci vitamina mogu se zameniti pravilnom ishranom.

Zašto je potrebna nadoknada folne kiseline tokom trudnoće?
Uzimanje 400 mg folne kiseline na dan po istraživanjima sprečava rascepe neuralne cevi ploda. Istraživanja takođe ukazuju da folna kiselina sprečava mogućnost spontanog abortusa, vanmaternične trudnoće i niza drugih poremećaja.

Je li potrebno uzimati gvožđe tokom trudnoće?
Anemične žene, čije je anemija nastala zbog manjka gvožđa, trebaju uzimati preparate gvožđa. Iako postoje pretpostavke kako viši nivo hemoglobina smanjuje potrebu transfuzije posle porođaja, preparate gvožđa ne treba uzimati bez preporuke lekara.

Kada je žena prestara za porođaj?
Plodnost se smanjuje kako žena stari, iako mnoga istraživanja pokazuju kako su žene u četrdesetim godinama financijski, društveno i psihološki spremnije za roditeljstvo nego mlađe. Trudnoća nakon 35. godine teže se postiže zbog nepouzdanije ovulacije, međutim, kad se zatrudni, nastavak je uglavnom siguran. Starije žene češće imaju komplikacije kao što su visoki krvni pritisak, šećerna bolest provocirana trudnoćom, povećan rizik za pobačaj, viši postotak carskih rezova. Kako se sve jajne ćelije u ženi nalaze od rođenja, abnormalnosti se u njima nakupljaju tokom celoga života. Zbog toga raste i mogućnost rađanja deteta s različitim poremećajima, posebno s Downovim sindromom. Preporučuje se stoga savetovanje s lekarom pre trudnoće, posebno odlazak u genetsko savetovalište.

Koje su vakcine potrebne pre trudnoće?
Tokom trudnoće se mogu primiti vakcine protiv tetanusa, gripa, pneumokoka, može se primiti specifični imunoglobulin protiv boginja, hepatitisa A i B, tetanusa i besnila. Tokom putovanja, vakcina protiv žute groznice, tifusa i hepatitisa B čak može biti sigurno. Sve ostale vakcine potrebno je primiti pre trudnoće. Prva tri meseca nakon vakcinacije protiv rubeole nije preporučljivo zatrudneti.

Kolika je učestalost poremećaja kod novorođenčadi?
Otprilike 2-3% novorođenčadi rađa se sa vidljivim defektima. Do 5. godine primeti se još defekata tako da se ukupni postotak penje na otprilike 4-4.5%. Mnogi od ovih poremećaja su nasledni, a neki nastaju zbog štetnih uticaja spolja u određenom periodu fetalnog rasta i razvoja. Neki štetni činioci su dobro upoznati i poznati su tačni defekti koje oni uzrokuju. Drugi činiocii kao što su neki lekovi, kofein, oralni kotraceptivi, marihuana, vaginalni spermicidi, elektromagnetno zračenje iz video-terminala itd. još uvek izazivaju zabrinutost.

Zašto žene trebaju prestati pušiti tokom trudnoće?
Dokazano je kako pušenje u trudnoći uzrokuje smanjenu porođajnu težinu deteta. Otprilike 5% smrti dece u periodu neposredno pre, za vreme ili nakon porođaja, povezuje se s pušenjem majke. Otprilike 25% žena prestaju pušiti kada saznaju da su trudne, ili kada nameravaju zatrudneti.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    238 korisnika
Ocena:    4.46 (odlican)


Facebook

Twitter

... da je Carli Caplin jednom prilikom osvojio trecu nagradu na takmicenju za svog dvojnika.
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.