Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Nova pravila za zdravu trudnoću
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

09.11.2005. |  24188 pregleda  | 

Nova pravila za zdravu trudnoću


Mnoga pravila u vezi sa trudnoćom zastarela su i postala neprimenljiva... Mi vam nudimo nešto novo!

Uobičajena situacija: onog trenutka kada saopštite svojoj okolini da ste trudni, odmah počinju da "pljušte" saveti sa svih strana, svi znaju šta je najbolje za vas. Dobar savet je uvek dobrodošao, ali neka "pravila", koja su važila ranije, jednostavno su zastarela i postala nevažeća.

1. STARO PRAVILO:
Trudnoća je normalno stanje i nije ti potreban nikakav poseban tretman! - ovako se nekada govorilo budućim mamama.

1. NOVO PRAVILO:
zdrava-i-vesela-trudnica Treba vam poseban tretman, naročito kada su u pitanju bezbednost i udobnost, bez obzira na to da li je reč o vama ili o vašoj bebi. Trudnoća predstavlja ogroman teret za vaše telo i vi jednostavno, da biste zaštitili sebe i svoju još uvek nerođenu bebu, morate da se ponašate drugačije nego inače.

Da ili ne?

DA: Ne stidite se da u autobusu ili tramvaju zatražite mesto za sedenje. Iako je u današnje vreme većina ljudi lepo vaspitana, mnogo je više onih koji će se, kada ugledaju trudnicu ili majku s malim detetom, praviti da nešto interesantno gledaju kroz prozor i da ne primećuju da bi trebalo da joj ustupe mesto.
DA: Zamolite svog poslodavca da preduzme sve mere kako biste se zaštitili. Na primer, ako radite za kompjuterom, ekran bi trebalo zaštiti specijalnim "filterom".
DA: Kada god osetite umor ili vas bole noge, pronađite način da se opružite i odmorite, bez obzira na to da li ste na poslu ili kod kuće.

2. STARO PRAVILO: fizicki-aktivna-trudnica
Sada si u "posebnom" stanju i moraš da se kloniš svih mogućih fizičkih aktivnosti.

2. NOVO PRAVILO:
Budite aktivni onoliko koliko vam prija! Ako vam godine, zdravlje i kondicija dozvoljavaju da vežbate tokom cele trudnoće - vežbajte! Naravno, izbegavajte sportove koji podrazumevaju podizanje teškog tereta, jer na taj način možete da povredite kičmu ili da izazovete prevremeni porođaj. Međutim, lagane vežbe istezanja, plivanje ili umereni aerobik, mogu samo da vam pomognu.

Da ili ne?

NE: Izbegavajte trčanje po neravnom terenu, kao i bilo koju drugu fizičku aktivnost koja podrazumeva naprezanje kičmenih i trbušnih mišića.
DA: Vežbe disanja i vežbe za jačanje mišića karličnog dna svakako će vam pomoći pri porođaju. Osim toga, one pomažu i da se izluči suvišna tečnost iz organizma, tako da se smanjuju i otoci na telu.
DA: Lagana gimnastika i vežbe relaksacije veoma su korisne za poboljšanje cirkulacije krvi i izlučivanje štetnih materija, tako da se smanjuje i mogućnost pojave zatvora (konstipacije).
DA: Upišite se u neku školu za trudnice, biće vam mnogo lakše da vežbate sa ostalim trudnicama a tako ćete saznati i šta vas čeka nakon porođaja.

3. STARO PRAVILO:
Ako si trudna, ne znači da treba da jedeš za dvoje.

3. NOVO PRAVILO:
Vi svakako jedete za dvoje, za sebe i bebu, ali ne treba i količinski da jedete za dvoje, korisnije je ako dvostruko poboljšate kvalitet namirnica koje unosite u organizam. Ako u organizam unosite istu količinu vitamina, minerala i ostalih hranljivih materija kao i ranije, to će zadovoljiti vaše potrebe, ali ne i potrebe vaše bebe. Dakle, umesto jedne pomorandže, na primer, moraćete da pojedete dve, tako će i vaša beba dobiti potrebnu količinu C vitamina.

Da ili ne?

DA: Pokušajte da unos hrane u organizam rasporedite u 7 dnevnih obroka. Oni bi trebalo da se sastoje od žitarica (pirinač, raž, pšenica), voća i povrća, proteina životinjskog porekla (riba, piletina, jagnjetina), proteina biljnog porekla (orasi, bademi, mahunarke) i mlečnih proizvoda (jogurt, kiselo mleko, sir).
DA: Svakodnevno treba da jedete namirnice koje su bogate gvožđem, kao što su crveno meso, spanać ili sušene kajsije. Osim toga, povećajte unos C vitamina jer se na taj način mnogo bolje apsorbuje gvožđe.
NE: Ne bi trebalo da jedete masnu hranu, suhomesnate proizvode, grickalice i kolače. Od njih ćete se samo ugojiti, a nećete imati nikakve nutritivne koristi, ni vi, ni vaša beba.
DA: Trebalo bi da unosite oko 1.200 mg kalcijuma dnevno. To bi otprilike iznosilo 4 šolje mleka ili jogurta u toku dana. Ali, ako niste ljubitelj mleka i mlečnih proizvoda, ista količina kalcijuma nalazi se u porciji brokolija, lososa ili crvenog kupusa.

4. STARO PRAVILO:
Trudnoća nije izgovor da se previše ugojiš i "natovariš" nepotrebne kilograme.

4. NOVO PRAVILO:
Svaka žena se u trudnoći ugoji bar 10 kilograma. Ali, i tu postoje razlike: neke žene samo "natovare" 10 kg masnog tkiva, ali organizam žene koja se pravilno hrani tokom trudnoće tih 10 kg hranljivih materija pretvori u energiju i hranu za bebu. Normalna promena težine tokom 9 meseci trudnoće u proseku iznosi 12 kg. Međutim, ta promena težine mora da bude postepena: ako se naglo ugojite, imaćete problema sa oticanjem nogu, porastom krvnog pritiska i bolovima u kičmenom stubu. Da ne pominjemo činjenicu da će vam nakon porođaja biti teško da se tih kilograma oslobodite.

Da ili ne?

NE: Neke trudnice, koje su pre trudnoće imale manekenski stas, pokušavaju da zadrže svoju vitku liniju i drže dijetu. Nemojte da držite dijetu za vreme trudnoće!
DA: Opustite se i jedite sve vrste namirnica osim onih koje su spomenute u negativnom kontekstu. Jedite zdravu hranu kada god osetite glad i budite uvereni da se ona neće pretvoriti u salo, vaš organizam će je "potrošiti" na najbolji mogući način.
NE: Nemojte da se opterećujete izgledom i nabavite odeću u kojoj ćete se osećati prijatno i izgledati moderno.
DA: Ako i pored pridržavanja pravila zdrave ishrane primetite da se vaša težina naglo povećava i da vam noge natiču, odmah se obratite svom lekaru, jer to su sigurno prvi znaci pre-eklampsije!

5. STARO PRAVILO:
Trudnoća nije bolest, zato se ponašajte kao da se ništa posebno ne dešava.

5. NOVO PRAVILO:
Vaše telo obavlja izuzetno važan posao tokom trudnoće, zato je glupo da se pravite kao da se ništa ne događa. Ovo je idealno vreme da se odmarate mnogo više nego ranije. Ne zaboravite, kada se budete porodili, imaćete pune ruke posla oko bebe i veoma retko ćete moći sebi da ugodite. Zato, uživajte dok možete!

Da ili ne?

DA: Kada god osetite umor, ispružite se i odmorite. Ako vas brine gomila neispeglanog veša ili prljavi prozori, zamolite prijateljicu ili majku da obave taj posao umesto vas.
DA: Ugađajte sebi, koliko god vam mogućnosti dopuštaju. Ne opterećujte se i ne nervirajte oko sitnica koje ne zaslužuju toliko pažnje.
NE: Svedite nerviranje i stres na minimum. Uvek imajte na umu da se u vama stvara novi život i da beba na svet ne bi trebalo da dođe istraumirana i puna negativnog naboja.

5 VAŽNIH TRUDNIČKIH PRAVILA

1. Uzimanje folne kiseline
Bilo bi idealno kada biste znali kada ćete zatrudneti, pa da sa uzimanjem folne kiseline počnete 3 nedelje pre začeća i da nastavite da je konzumirate u obliku tableta i u toku prvih 12 nedelja trudnoće.

2. Izbegavanje određene hrane
Bez obzira na to što je većina namirnica zdrava, neke od njih ipak treba izbegavati u toku trudnoće: školjke, paštete, rovita jaja, meke sireve i meso koje nije dovoljno termički obrađeno.

3. Oprez sa kućnim ljubimcima
Da biste izbegli mogućnost da dobijete toksoplazmozu, veoma ozbiljnu infekciju, budite oprezni kada milujete psa ili mačku. Naravno, to ne znači da treba da bežite iz prostorije u kojoj se nalazi životinja, već samo, nakon što ste je milovali, treba dobro da operete ruke.

4. Zbogom cigaretama!
Priroda se sama pobrinula da "burom" među hormonima napravi takvu "atmosferu" u organizmu buduće majke da joj se smuči i sama pomisao na pušenje. Ako to kod vas nije slučaj, onda naterajte sami sebe da zaboravite na cigarete sve dok ne prestanete sa dojenjem.

5. Izbegavajte alkohol
Sva alkoholna pića jesu štetna i zato nije potrebno da se posebno objašnjava zašto ih u toku trudnoće ne treba konzumirati. Međutim, ako popijete čašu piva nedeljno, ništa loše ne može da vam se dogodi.


Iz časopisa “Moja beba”svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    79 korisnika
Ocena:    4.41 (odlican)


Facebook

Twitter

... da svaka kap morske vode sadrzi priblizno milijardu atoma zlata?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.