Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Triple test
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

19.01.2006. |  59515 pregleda  | 

Triple test


"Triple test" je test koji služi za pronalažnje onih trudnica kod kojih postoji veća verovatnost za rođenje deteta s hromozomskom anomalijom, prvenstveno s trisomijom 21 (odnosno sy Down) i trisomijom 18 (odnosno sy Edwards).

Test bi se prvenstveno trebao raditi trudnicama kod kojih inače ne postoji povećani rizik za rađanje deteta s hromozomskom anomalijom, odnosno kod kojih ne postoji indikacija za prenatalnu dijagnostiku (najčešće ranu amniocentezu). Indikacije za prenatalnu dijagnostiku zbog povišenog rizika od rađanja deteta s hromozomskom anomalijom su: starost trudnice (37 godina i više), opterećena porodična anamneza (rođenje deteta sa hromozomskom anomalijom u bližoj porodici) i rođenje bolesnog deteta u prethodnoj trudnoći.

Ime testa "Triple" odnosno, trostruki test, govori da se iz krvi trudnice određuju vrednosti 3 hormona vezanih uz trudnoću (alfa fetoprotein, humani koronski gonadotropin i slobodni estriol). Vrednosti hormona se kompjuterskim programom stavljaju u korelaciju sa starošću trudnice, određenim ultrazvučnim merenjem ploda i još nekoliko drugih parametara i rezultat je određena verovatnoća za postojanje hromozomopatije. Na osnovu rezultata se ne može dati tačna dijagnoza. On samo služi kao metoda za izabir onih kojima kasnije treba učiniti definitivnu, odnosno tačnu dijagnostiku (ranu amniocentezu). Tek je rezultat amniocenteze definitivan, odnosno konačan. Metoda je dobra (danas ne raspolažemo boljom), jer je vrlo nizak broj lažno negativnih rezultata (dakle - da je rezultat negativan, odnosno ukazuje da hromozomopatije nema, a ona stvarno postoji), a s druge strane svaki sumnjivi rezultat se može proveriti pouzdanom metodom i tako isključiti lažno pozitivne i potvrditi one kod kojih hromozomopatija stvarno postoji.

Test je najbolje učiniti između 15-te 18-te nedelje trudnoće. Tada u slučaju sumnjivog rezultata još uvek ima vremena rezultat proveriti ranom amniocentezom. Test praktično ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću za razliku od rane amniocenteze koja nije metoda bez rizika.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    128 korisnika
Ocena:    4.43 (odlican)


Facebook

Twitter

Jutros je moj deda oprao komšiji kola. Mislio je da su naša.
-Mitar Mitrović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.