Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Akutno zapaljenje srednjeg uha (Otitis media acuta)
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

11.04.2006. |  32738 pregleda  | 

Akutno zapaljenje srednjeg uha (Otitis media acuta)


Otitis media acuta je infekcija srednjeg uha. Srednje uho se smatra delom respiratornog trakta. To je šupljina veličine zrna graška, ispunjena vazduhom, odvojena od spoljne sredine bubnom opnom. Funkcija srednjeg uha je prenos zvuka u unutrašnje uho. Da bi se ostvarila ova funkcija, vazdušni pritisak u srednjem uhu mora da bude izjednačen sa spoljnim, atmosferskim pritiskom. To se ostvaruje posredstvom kostnohrskavičavog kanala - slušne (Eustahijeve) tube, kojom je srednje uho povezano sa nazofarinksom. Kada se pri žvakanju ili gutanju čuje "prasak" ("klik"), to je znak da je mehurić vazduha prošao kroz Eustahijevu tubu, ušao u srednje uho i da se vazdušni pritisak izjednačio. Ovaj proces se automatski događa oko 1000 puta dnevno.

Najčešći uzročnici akutne upale srednjeg uha su bakterije (Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae).

Akutno zapaljenje srednjeg uha je najčešća bakterijska infekcija u dečjem uzrastu. Oboljenje nije zarazno, iako ARI koje mu prethode mogu da budu. Najveća učestalost obolevanja je u prve dve godine života (vrh u uzrastu 6-13 meseci), najviše zahvaljujući trima faktorima: (1) imunski sistem je nezreo, tako da je podložnost infekcijama gornjih respiratornih puteva veća; (2) relativno veliko limfno tkivo sužava promer disajnih puteva i otvor slušne tube, što omogućava brži razvoj opstrukcije i (3) slušna tuba je kratka, široka i prava, što doprinosi lakom širenju infekcije iz nazofarinksa ka uhu. Pored nabrojanih, sledeći faktori su povezani sa povećanim rizikom od obolevanja od upale srednjeg uha:

 • ishrana zamenama za majčino mleko;
 • položaj pri hranjenju;
 • loši socio-ekonomski uslovi života;
 • prisustvo oboljenja u porodičnoj anamnezi;
 • rascep nepca i druge kraniofacijalne malformacije, sindrom Down;
 • pojava infekcije u prvim mesecima života;
 • pušenje u prostorijama u kojima borave deca;
 • hladno vreme.

Postoje deca sa posebnom predispozicijom za infekciju srednjeg uha - to su ona deca koja su do svoje treće godine imala najmanje tri epizode akutne upale srednjeg uha. Primarni uzrok obolevanja je poremećena funkcija slušne tube. Disfunkcija Eustahijeve tube uzrokuje neadekvatnu ventilaciju srednjeg uha. Vazdušni pritisak u srednjem uhu i atmosferski pritisak se ne izjednačavaju, što rezultira negativnim pritiskom u njemu. Stalni negativni pritisak izaziva sterilni transudat u srednjem uhu, a istovremeno je blokiran izlazak tečnosti. Razvija se staza koja pogoduje razvoju superinfekcije. Do kontaminacije dolazi aspiracijom ili insuflacijom zaraženog nazofaringealnog sadržaja kada dete plače, ili kada mu je zapušen nos. Disfunkcija tube je uzrokovana opstrukcijom ili abnormalno velikim otvorom tube, usled čega lako dolazi do refluksa nazofaringealnog sekreta u srednje uho. Najčešći razlog opstrukcije je virusna infekcija nazofarinksa.

Obično dolazi do širenja infekcije iz nazofarinksa. Serozni ili gnojni sekret se nakuplja u srednjem uhu, iza bubne opne, što dovodi do pojave iznenadnog, jakog i konstantnog bola u uhu. Bol je često praćen osećajem pritiska ili blokade uha. U oko polovine obolelih javlja se umereno povišena telesna tem-peratura. Visoka telesna temperatura govori u prilog pridružene sistemske infekcije (pneumonije, meningitisa). Mogu da se jave i digestivni poremećaji u vidu smanjenog apetita, dijareje i povraćanja. Nagomilani sekret u srednjem uhu sprečava vibracije bubne opne, tako da je sluh oslabljen. U odojčeta simptomatologija je atipična. Odojče iznenada postaje uznemireno, plače, trlja glavu o jastuk, prinosi ruku ušima, odbija hranu. Pri dojenju, usled negativnog pritiska u usnoj duplji, refleksno dolazi do jakog bola u uhu, tako da odojče ispušta dojku uz vrisak. Mogu da se jave i dijareja, kašalj i tem-peratura. U nelečenim slučajevima, nagomilani sekret može da probije bubnu opnu. Izlaskom sekreta iz uha bolovi popuštaju i smanjuje se temperatura. Nastalo oštećenje može samo po sebi da se zatvori. U suprotnom, rupica ostaje otvore-na, sekrecija se nastavlja, dovodeći postepeno do gubitka funkcije tog uha.

Komplikacije
Upala srednjeg uha, ako se pravilno leči, nije teško oboljenje. U suprotnom, posledice mogu biti mnogostruke. Infekcija se može proširiti na okolne kosti, uzrokujući mastoiditis (pipa se mekan otok iza uha), labirintitis, absces temporalne kosti, i na moždane ovojnice, uzrokujući meningitis. Nelečena infek-cija često dovodi do gubitka sluha, koji je odgovoran za kasni razvoj govora i poteškoće u učenju.

Dijagnoza
Najbolje je postaviti dijagnozu otoskopskim pregledom. Normalna bubna opna je mobilna, providna, sivkaste boje. U upali srednjeg uha, bubna opna je ispupčena, smanjene pokretljivosti ili nepokretna, zadebljana i/ili crvena. Eritem bubne opne može da bude rani znak infekcije, međutim, kako crvenilo može da bude izazvano i plačem deteta, ima dijagnostičku vrednost samo ako je udružen sa ostalim kliničkim znacima infekcije. Gnojni sekret može da se vidi iza membrane ili može da curi kroz perforiranu bubnu opnu.

Lečenje
Akutna upala srednjeg uha može spontano da se izleči u velikog broja dece, međutim prisustvo velikog broja komplikacija u nelečene dece dovelo je do obavezne primene antibiotika. Lek izbora je Amoxicillin, koji se daje tokom 10 dana. Simptomska terapija: po potrebi, za snižavanje telesne temperature, ili radi smanjenja bola, daje se Paracetamol. Vrlo je važno održavanje prohodnosti nosnih hodnika. Dekongestivna sredstva ili njihova kombinacija sa antihistaminicima se nisu pokazala kao efikasna u sprečavanju komplikacija. Ukoliko iz inficiranog uha izlazi sekret (gnoj), majku treba savetovati da svakodnevno čisti i suši obolelo uho. Uho treba čistiti pamučnom, mekanom, čistom tkaninom, koja se prethodno namota u vidu štapića. Ne preporučuju se plastični ili štapići od čvrstog materijala. Ovako pripremljen štapić stavlja se u uho, sve dok se potpuno ne natopi sekretom. Ista radnja se ponavlja sve dok se uho ne osuši. Uho treba čistiti najmanje tri puta dnevno, sve dok po-stoji sekret. Stavljanje ulja u uho, jedan od tradicionalnih načina za lečenje ovog oboljenja, se ne preporučuje. Obolelo uho treba zaštiti od ulaska vode. Zabranjeni su plivanje i vožnja avionom. Prva kontrola se vrši posle 48-72 sata (može i telefonom) da se vidi da li bolest reaguje na dati antibiotik. Po završenom uzimanju antibiotika (posle 10 dana), vrši se sledeća kontrola. Tada oko 50% dece još uvek ima znake infek-cije, koji će u 90-95% slučajeva nestati posle mesec dana. Zato je najbolja kontrola posle 4-6 nedelja.

Prevencija
 • Dojenje obezbeđuje pasivnu zaštitu odojčeta od infekcije.
 • Odojče pri hranjenju treba da je pod uglom od 45° u odnosu na podlogu.
 • Treba zabraniti pušenje u prostorijama u kojima boravi dete.
 • Boravak u većim grupama u obdaništu je faktor rizika. Zato raspoređiva nje dece u manje grupe (7 ili manje) može da doprinese smanjenju učestalosti infekcije.


Preuceti iz priručnika "Životne poruke" UNICEFsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    21 korisnika
Ocena:    4.33 (odlican)


Facebook

Twitter

... da 84% jabuke cini voda?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.