Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Kad zaboli "tiba"
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

21.04.2009. |  2343 pregleda  | 

Kad zaboli "tiba"


Često se dešava da kada se deca žale da ih boli stomak, roditelji imaju problema da ustanove uzrok. Situacija je još teža ukoliko se radi o bebama.
Evo nekoliko najčešćih simptoma, kao i saveta kako da pomognete detetu bez odlaska kod pedijatra.

Ukoliko dete oseća nadutost i stomačne grčeve, najverovatnije je da se prejelo i ima gasove. U tom slučaju preporuka lekara bila bi stavljanje toplh obloga ili nežno trljanje stomaka.

Ako primetite da dete zatvor najbolje je dati mu razblažen sok ili kompot od krušaka ili suvih šljiva, a u ishranu bi trebalo uključiti vlaknaste namirnice, voće i povrće.

Kada su simptomi mučnina, povraćanje, dijareja i groznica - u pitanju je, najverovatnije, stomačni grip. Lekari savetuju dosta tečnosti detetu, kao i banane, jogurt i dvopek. Ako simptomi potrauju duže od 48 sati obavezo idite kod lekara.

Ako je stomak preosetljiv na dodir, a dete ima i bolove u grlu i groznicu, možda je reč o streptokokama. U tom slučaju pomažu samo antibiotici, ali ih nikako ne smete davati detetu bez konsultacije sa pedijatrom.

Jaki i oštri bolovi u predlu pupka ili desnoj strani trbuha ukazuju na upalu slepog creva i tu je trenutna poseta lekaru neizbežna.

Ukoliko se radi o neobjašnjivom bolu u stomaku, koji se pojavio kod, do tada, potpuno zdravog deteta - najverovatnije se radi o stresu. Pokušajte da smanjite obaveze koje dete ima, a možete konsultovati i psihologa.

Izvor: MONDOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    1 korisnika
Ocena:    4.00 (odlican)


Facebook

Twitter

Treba početi s inicijalima. Dok se ne vidi sta će biti.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.