Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Adresar > Sling Marama
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Sling Marama

Opšte je poznato da su naše bake, u svim krajevima sveta, koristile razne marame za nošenje potomstva prilikom rada u kući, na njivi i prilikom obavljanja drugih poslova. Vekovnim iskustvom se došlo do najboljeg načina za nošenje dece uz manje ili veće varijacije. Sling Marama je upravo to, samo malo prilagodjena današnjim uslovima života zato vam predlažemo da probate Sling Maramu i iskoristite tradiciju i iskustvo naših predaka.

Odnos nošenja majka - dete počinje u prenatalnoj fazi. Ne kaže se bez razloga "nositi" dete 9 mjeseci. U tom razdoblju dete doživljava raspoloženja i osećaje majke te nalazi sigurnost u njenim ritmičnim pokretima ljuljanja.

Rođenje predstavlja za dete krizu. Umesto mraka doživljava svetlo, umesto topline hladnoću, umesto skučenog života u vodi slobodu pokreta. S tim novim iskustvima dete se ne može samostalno nositi. Ono traži blizinu i zaštitu majke. Tek otkucaji majčinog srca mogu umiriti novorođenče i dati mu onaj pra ili izvorni osećaj sigurnosti koji pamti iz majčinog trbuha. U našem društvu novorođenče se nakon porodjaja odvaja od majke. Nakon 9 - mjesečne simbioze to predstavlja svojevrsni šok za dete i majku.

Novorođenče želi osetiti majčino telo. Samo tako će doživeti svoje telo, osetiće da živi. Dete želi biti nošeno u život!

Nošeno dete učestvuje u svakom pokretu i tako razvija osećaj za ravnotežu, uživa u majčinoj blizini i osjeća se voljeno. Dok se nosi, dete doživljava majku kroz:
* pokrete - ritam vodi ka unutašnjoj ravnoteži deteta
* dodir - značenje intenzivnog kontakta važno je kroz celo detinjstvo
* pogled - dete upija mimiku i izraze lica osobe koja ga nosi

Sling Marama ili marama za nošenje bebe, ili nosiljka za bebu je parče tkanine i par plastičnih prstenova. Na jednom kraju tkanine su zašivena dva plasticna prstena. Tkaninu obmotavate oko vašeg tela, od vašeg ramena prema suprotnom kuku, i nazad od kuka prema ramenu dok krajeve tkanine provlačite kroz prstenove čime zatežete materijal i obezbedjujete sigurnost, udobnost i pravilno nošenje. Potom, beba ili dete može leći ili sesti u nastalo udubljenje u tkanini. Jednom kada namestite i zategnete maramu, ona može biti ponovo „skinuta” i „obučena“ bez ponovnog provlačenja medju prstenovima, zatezanja i štelovanja. Naštelovana sling marama formira kružni materijal. Tako naštelovanu maramu možete ponovo „obući” stavljajući je na rame i provlačeći glavu kroz formiran krug, i suprotnim postupkom je skinuti.

Kada je dete u marami, težina deteta vrši pritisak na tkaninu što zateže tkaninu oko prstenova i praktično “zaključava” maramu u željenoj poziciji. Sling Marama se može podešavati prema veličini onoga ko je nosi i prema veličini deteta i vezivati na različite načine u zavisnosti od uzrasta deteta čime obezbedjujete udobnost i sigurnos kako vas tako i vašeg deteta. Sling marame mogu biti izradjivane od više vrsti materijala i više vrsti prstenova. Uglavnom se koristi pamuk kao material i plastični prstenovi. Prstenovi su specijalno izradjeni za sling marame i testirani na pritisak do 250kg.

Sling marame se mogu koristiti od rodjenja do predškolskog uzrasta deteta ili dok dete bude želelo, a vi imali potrebu da ga nosite. Sling marame su se pokazale naročito praktične kod dojenja, njihova mogućnost za podešavanje omogućuje bebi lak pristup grudima, i lako se mogu ponovo podesiti u položaj za nošenje kada se sa dojenjem završi. Takodje, sling marama obezbedjuje da ako vaše dete zaspi dok ga nosite, lako spustite u krevet bez budjenja. Postoji više načina vezivanja i pozicioniranja sling marame što zavisi od uzrasta deteta i trenutne namene. Spakovana sling marama zauzima vrlo malo prostora što vam omogućava da je ponesete bilo gde.

VAŠA je odgovornost da odlučite da li vam informacije koje ste dobili na našim web stranicama obezbedjuju dovoljnu sigurnost da probate sling maramu i položaje koje smo vam predstavili. Vi preuzimate sav rizik za položaje i tehnike kako se koristi sling marama koje vam mi predlažemo. I ako su materijal kao i prstenovi ispitani na velike težine i pritiske, napominjemo da uvek morate obezbediti dodatnu sigurnost pridržavanjem deteta rukama.
prethodna strana | vrh straneUniverzitetska Dečija Klinika
Tiršova 10
011/3616-061
Institut "Majka i Dete"
Radoja Dakića 6-8
011/3108-108
GAK
Narodnog Fronta 62
01/2068-272
Urgentni Centar
Pasterova 2
011/3618-444
Vojnomedicinska Akademija
Crnotravska 17
011/2661-122
Hitna Pomoć
Bulevar Franše Deperea 5
94
Halo beba
011/3237-357
011/3237-358


Facebook

Twitter

Sada se ne pravi pitanje, samo da je dete.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.


>