Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Beba pije vode koliko joj treba
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Beba

07.03.2012. |  11088 pregleda  | 

Beba pije vode koliko joj treba


Pedijatrija - davanje vode novorođenčetu: Detetu treba ponuditi vodu posle jela ili između obroka. Tvrdnja da će odojče manje sisati ako pije vodu jednostavno ne stoji
MEĐU mnogim dilemama za koje se mladim roditeljima čini da služe samo za njihovo zbunjivanje nalazi i ova: da li novorođenče treba pojiti vodom ili je ova tečnost „zabranjena“ i nepotrebna do šestog meseca.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da majke svoje bebe doje najmanje pola godine i da im u tom periodu ne daju nikakvu dodatnu tečnost. Dokazano je da majčino mleko zadovoljava sve bebine potrebe za hranom, pa se zato preporučuje da se beba doji na zahtev, a ne prema unapred određenoj satnici. U skladu sa ovom preporukom, svako dodatno davanje tečnosti u prvih šest meseci bebinog života podrazumeva ometanje procesa dojenja.

Dr Vera Vujović, načelnica pedijatrije u beogradskom DZ „Čukarica“, smatra da ne treba biti striktan pri donošenju ove i sličnih odluka koje se odnose na mališane.
- Bebi treba ponuditi vodu, a ako je žedna, ona će je popiti - smatra doktorka. - Tvrdnja da će odojče manje sisati ako pije vodu jednostavno ne stoji. Sigurno je da majka neće prvo napojiti, pa tek potom nahraniti dete. Važno je da se bebi ponudi voda posle jela ili između obroka.

U zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha, ali i telesne težine bebe i njene aktivnosti, preporučene dnevne količine unosa tečnosti u toku prvih nedelja života su između 80 mililitara, pa do 160 mililitara između trećeg i šestog meseca. Pojedini pedijatri smatraju da majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve nutritivne i potrebe za tečnošću, jer sadrži čak 88 odsto vode i obezbeđuje mališanu dovoljno energije. Zato tvrde da u prvim mesecima nema potrebe da beba dobija dodatne količine vode.

U situacijama kada je beba dehidrirana usled povraćanja i dijareje, ima povišenu temperaturu ili je u sredini gde je toplo, najbolje bi bilo posavetovati se najpre sa pedijatrom oko količine dodatne vode, jer je stomak bebe još mali pa osim smanjenja prostora za mleko, voda može da prouzrokuje i neke druge poremećaje.

Ukoliko beba koristi adaptirano mleko, za pripremu se preporučuje flaširana voda, sa niskim procentom minerala. Iako neke mame koriste i prokuvanu vodu iz česme, mnogo je sigurnija flaširana, jer u nekim regionima voda može da sadrži sastojke koji se čak ni prokuvavanjem ne mogu odstraniti.

BEZ ČAJA
DOKTORKA Vujović podseća da su ranije pedijatri savetovali majke da decu poje čajevima, ali da se odnedavno oni ne preporučuju. Smatra se da je najzdravije i dovoljno majčino mleko, a da je čaj nezdrav zbog tanina koji neizbežno sadrži.

Izvor: NOVOSTI, Z. Radovićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
POSLEDNJIH 4 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
  • Poslao  dana 08. Mar. 2012. u 20:27

Aveeeee:klanjam: ......bogu hvala pa se neko setio da izmisli "toplu vodu" ponovo!!!!!!! 2012-te posle više godišnjeg mraka!!!!! da je VODA NEOPHODNA zamislite čak i bebama!!!!!! i da glad i žeđ nikako nisu isti osećaji pa ih samim tim ne treba zadovoljavati istom namirnicom-mlekom!!!! Oh, bože koliko vremena nekad civilizaciji treba da ove jednostavne životne činjenice uoči!!!!!!!!! Ja sam moju decu uvek pojila i uvek ću....ma šta neko pričao i ma kakva "moderna saznanja" trenutno bila na snazi....a ovo je još jedna opomena onim mamama koje se svake novotarije drže ko "pijan plota" često zanemarujući zdrav razum i čistu logiku a od toga najviše štete imaju upravo njihova deca! Jedino se i dalje ne slažem za čaj jer nije tačno da svaki čaj sadrži tanine-npr čaj od kamilice ih nema kao ni čaj od komorača koji se oba preporučuju upravo bebama! Normalno je da bebi nećete davati npr crni ili zeleni čaj, tako da priču i taninima zaista ne shvatam! I takođe čajeve nećete davati u "litrima" i umesto vode i mleka već tek pomalo, po potrebi protiv gasića i grčeva, tako da čak i da ovi čajevi sadrže tanine to ni u kom slučaju ne bi omelo ishranu deteta ukoliko se daju u "razumnoj količini". :-\*  
  • Poslao  dana 09. Mar. 2012. u 05:14

[quote=anita75love;785780]Aveeeee:klanjam: ......bogu hvala pa se neko setio da izmisli "toplu vodu" ponovo!!!!!!! 2012-te posle više godišnjeg mraka!!!!! da je VODA NEOPHODNA zamislite čak i bebama!!!!!! i da glad i žeđ nikako nisu isti osećaji pa ih samim tim ne treba zadovoljavati istom namirnicom-mlekom!!!! Oh, bože koliko vremena nekad civilizaciji treba da ove jednostavne životne činjenice uoči!!!!!!!!! Ja sam moju decu uvek pojila i uvek ću....ma šta neko pričao i ma kakva "moderna saznanja" trenutno bila na snazi....a ovo je još jedna opomena onim mamama koje se svake novotarije drže ko "pijan plota" često zanemarujući zdrav razum i čistu logiku a od toga najviše štete imaju upravo njihova deca! Jedino se i dalje ne slažem za čaj jer nije tačno da svaki čaj sadrži tanine-npr čaj od kamilice ih nema kao ni čaj od komorača koji se oba preporučuju upravo bebama! Normalno je da bebi nećete davati npr crni ili zeleni čaj, tako da priču i taninima zaista ne shvatam! I takođe čajeve nećete davati u "litrima" i umesto vode i mleka već tek pomalo, po potrebi protiv gasića i grčeva, tako da čak i da ovi čajevi sadrže tanine to ni u kom slučaju ne bi omelo ishranu deteta ukoliko se daju u "razumnoj količini". :-\* [/quote] :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt:  
  • Poslao  dana 09. Mar. 2012. u 21:22

Armija ljudi u svetskoj zdravstvenoj organizaciji se decenijama lomi da obezbedi najbolje za bebe i ustanove konačno ono što je svaka žena pre milion godina znala-da bebama koje samo sisaju ne treba voda. Ali dr Vujović sa junačke Čukarice zna bolje od svih tih silnih svetskih diletanata koji straćiše decenije rada!!! Sva sisarska mladunčad normalno prežive sisajući samo mleko sve dok ne počnu da unose čvrstu hranu-uključujući i moju decu-ali- dr Vujović zna bolje nego stotine miliona godina evolucije!!! Slušajte naše doktore-ni Čak Noris nije u ravni sa njima!!! Kad živiš u govnetu, šta i da očekuješ nego doktora mudrosera. Moram te razočarati Anita-stručno i odgovorno tvrdim da SVAKI čaj sadrži tanine. Ali, ah, naravno, šta jednom Srbinu znači stručnost kad je dovoljna čarobna rečenica-"ja ne mislim tako...." Tragično je što voda nije nepotrebna, nego je apsolutno ŠTETNA dok dete samo sisa, kao i čaj, iz istih razloga-jer ispira zaštitni sloj koji majčino mleko ostavlja na crevima i čini ih podložnima svakoj infekciji. Što se dehidriranih beba tiče, za njih je isto dovoljno samo majčino mleko-ili infuzija-voda je ponovo -ŠTETNA: Ali za onih 0,1 % žena u Srbiji koje doje verovatno se i ne vredi truditi informisati ih. 
  • Poslao  dana 09. Mar. 2012. u 22:37

Ni jednom, ni drugom nisam davala vodu dok nisu poceli da ruckaju. Samo ovaj bebac i sad nece vodu. Vrlo malo popije u toku dana. Razmisljam, da mu treba vise, pio bi :neznam: . Valjda i zato sto jos sisa 3x dnevno pije manje vode. 

POSLEDNJIH 4 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
vrh straneizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    2 korisnika
Ocena:    2.00 (prosečan)


Facebook

Twitter

... da leptiri osecaju ukus preko svojih nogu?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.