Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Reči posle brbljanja
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Predškolski uzrast

03.09.2010. |  7232 pregleda  | 

Reči posle brbljanja


AKO dete ne prohoda na vreme roditelje uhvati panika, dok se gotovo niko ne zabrine ukoliko mališan kasni u razvoju govora, pravdajući to „lenjošću“, naslednom osobinom... Kompletan razvoj govora završava se između pete i šeste godine i tada je jako teško ispraviti nedostatke i pomoći detetu da sustigne vršnjake u govoru, kaže za „Novosti“ Silvana Punišić, magistar logopedskih nauka.
- Mada se često roditelji optužuju da nisu prepoznali problem, oni nisu dužni da znaju norme napretka u jeziku u govoru - uverena je naša sagovornica. - Zato bi pedijatri na redovnim pregledima trebalo da obrate pažnju na to da li dete brblja, guče, da li i kada izgovara glasove. Ako dete nije ušlo u fazu brbljanja, glas mu je hrapav ili suviše piskav, ako se dete oskudno javlja, gotovo je sigurno da ima oštećenje sluha i da zato ne dolazi do razvoja govora.

Logopedi se u radu pridržavaju tablica na osnovu kojih mogu lako da zaključe da li dete kasni u razvoju govora i jezika i kakav logopedski tretman mu je potreban.
- Već oko drugog meseca beba počinje da guče, do četvrtog se intenzivno bavi gukanjem, koje je, zanimljivo, isto kod svih beba na svetu - pojašnjava Silvana Punišić. - Pri kraju četvrtog meseca života to prelazi u brbljanje. Beba sve do osmog meseca intenzivno brblja, udvajajući samoglasnik s nekim suglasnikom, najčešće su to p, b, t, d, k, g. U tom periodu čuju se i slogovi ma-ma, pa-pa, ba-ba, čak se čuju i glasovi, koje dete još dugo neće imati u artikulaciji.
- Brbljanje je začetak socijalne komunikacije - naglašava naša sagovornica. Iako ti slogovi nemaju značenje, javljaju se kada je dete stimulisano. Kada se majka obrati bebi od šest meseci, ona će početi da brblja. Između desetog meseca i godine, javljaju se prve reči sa značenjem. Na to može da se pričeka do 15, 16 meseci, ali po isteku tog perioda, roditelj treba da dete odvede kod logopeda.
- Nije pojava prve reči ključna, koliko je bitno da dete prođe kroz sve faze razvoja govora, uključujući gukanje i brbljanje - naglašava Silvana Punišić. - Zvuči neverovatno, ali dete s dve godine treba da ima fond od 300 reči! To su kratke reči, ali je bitno da dete razume i one reči koje ne zna da izgovori. Treba da ima izdiferencirane vokale - i, e, o, a, u, da se jave u izgovoru slova p, v, t, d, kao i nazali n i m, javlja se polako i slovo j.

Između druge i treće godine razvoj jezika je dinamičan, dete za godinu dana stekne gotovo polovinu gramatičkih kategorija. Do kraja treće godine mališani razvijaju rečenicu sa dve do četiri, čak i pet reči. Trogodišnjak ima u svom jeziku oko 70 odsto svih izgovornih glasova.
- Između treće i četvrte godine nastavlja se razvoj jezika, s pune četiri dete bi trebalo da izgovara 90 odsto glasova - dodaje naša sagovornica. - Rečenice koje koristi treba da su jasne, od proste, preko prostoproširene, do složene. Deca u ovom uzrastu mogu da ispričaju priču, opišu događaj, šta su radila u vrtiću, koriste sadašnje i prošlo vreme. Između pete i šeste godine, dete treba da ima razvijen govorno jezički sistem kao odrastao čovek.

KADA KOD LOGOPEDA?
ČIM se uoči problem u razvoju govora treba odmah da se reaguje - kaže Silvana Punišić. - Tako delujemo preventivno, stimulisanjem razvoja govora. Ako se čeka, prođe nekoliko meseci, pa dete napravi zastoj u razvoju govora, mora da se radi rehabilitacija. Iako nema univerzalnog vremena za započinjanje logopedskog tretmana, zabluda je da za logopeda treba čekati do pete godine. Jer, ne možemo da počnemo da razvijamo nešto, u momentu kada priroda završava taj proces.

Izvor: NOVOSTI, A. Radulovićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
POSLEDNJIH 3 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
  • Poslao ANITA75LOVE dana 11. Sep. 2010. u 08:40

Kakava glupost!!!!!!!!! E, stvarno me nerviraju ti stereotipi s pričanjem "nazovi" stručnajka za govor i njihova uklapanje u šemu i pravila!!!!!!! Ja ne znam da li sti ljudi koji ovo pričaju i pišu imaju i jedno dete a kamoli da li su videli više dece i činjenicu kako je svaki razvoj svakog deteta priča za sebe?! Ja imam jedno dete-i prvo sam bila ŠOKIRANA kad sam počela da radim i prvo što su me koleginice pitale je kad sam počela da radim u vezi deteta koje je imalo 13 meseci je "DA LI PRIČA?! Van pameti!!!!!-Jeste, peva pesmice i Gorski vijenac napamet recituje!!!!!" Moje dete nije beknulo smisaonu reč do 18 tog meseca (nikakvih 10 meseci i sl gluposti) iako je brbljao, a za drugi rođendan je pričao! Za samo 6 meseci je naučio ne tih 70 posto slova koje treba da znaju trogodišnjaci nego 90! Dva meseca kasnije ne da zna 300 reči nego 1000, pravi složene rečenice sa 5-6 reči.....ne zna da kaže samo 2 slova:r i l! To je preko 90% izgovorenih slova i to čisto! Reči čisto govori uključujući i Č ( u 80% reči) a samo ponekad u nekoj reči kaže C! Znači moje dete je od po nazovi stručnjacima izuzetno kasnilo jer sa godinu i po dana nije znao ni mama da kaže a da to bude sa smislom, a sa 2 godine je genijalac koji odgovara uzrastu deteta koliko sam videla od 4 godine! I sad sam ja trebala da ga vodim kod logopeda?!-Da li bi mi onda dete sada pričalo kao da ima 7 godina zbog "stručnog" tetmana ili bi bi bilo još gore procenite sami!!!!!!!! Samo bi nas traumirali i pričali gluposti! Ja sam progovorila isto sa 2 godine i nisam usta zatvorila otad (što se i vidi).....neka deca ne govore ni sa 2 godine a potpuno su i normalna i lepo čuju i ništa im ne fali.....druga opet progovore sa 15 mescei i to nije znak naročite inteligencije već toga šta se prvo od funkcija kod detat razvija-kod nekog je to motorika, kod drugog govor! Svaki roditelj to zna a mogli bi i naši stručnjaci da na to malo obrate pažnju pre nego počnu da sole pamet! I počnuida šalju bebe sa godinu dana kod logopeda!!!!!!! -bože budalaštine! Ne kažem da oni nisu potrebni ako recimo dete sa 3 godne ne zna dakaže ni 10 reči ali ovo što pričaju je skandal! I za svaku osudu! Neetički jer tera roditelje na paniku gde je nema!  
  • Poslao NAKICA dana 11. Sep. 2010. u 19:18

Sve ovo napisano je, manje-vise, po meni ok, jer se u ovakvim tekstovima pise o vecini dece...Ali ovaj deo gde kaze da dete treba odvesti logopedu kada napravi zastoj u pricanju, cista je glupost, jer je poznato da vecina dece bas pravi taj zastoj nakon koga im je recnik vidno bogatiji...Sve ovo je definitivno napisano da logopedi ne bi ostali bez posla...cista reklama! 
  • Poslao PULINKA dana 11. Sep. 2010. u 23:52

Meni je tekst prilično ok, osim te sporne rečenice da bi dete trebalo voditi kod logopeda sa 15,16 meseci ako ne izgovori smislenu reč...Znam da sam čitala da je mnoogo bitnije da dete pokaže da jezik RAZUME, a govor se obično razvije NAKON 18. meseca. I kažu da dvogodišnjak treba da zna minimum 60 reči, nisam čula za ovih trista... Moje dete sad sa 17 meseci zna preko 30 reči, ali daleko od toga da ih izgovara sve pravilno i čisto. A govor se "uključio" pre mesec dana-do tada je znala oko desetak reči, a sada skoro svakog dana kaže novu reč. Sa druge strane, znam dvogodišnjake koji tek brbljaju bez smisla i četvorogodišnjake koji govore kao dvogodišnjaci, jer su progovorili sa tri godine. Recimo, meni lično bi bilo predugo da čekam preko 2 godine da dete progovori reč-dve a da se ne konsultujem sa logopedom. Što da ne pomogne detetu, ako dete želi da govori i treba mu možda samo mali podsticaj. A da ne spominjem svež seoski primer deteta čija su starija braća progovorila sa tri godine pa se majka do detetove četvrte godine nije zabrinjavala što dete ne govori. Dok jednog dana komšinica ne primeti da se dete okrenuto leđima ne trza na lomljavu stakla i ne upita je -čuje li to tvoje dete? Ispostavi se da je dete potpuno gluvo (imalo je česte upale uha): jad i beda, ni majka ni doktori nisu primetili... 

POSLEDNJIH 3 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
vrh straneizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    6 korisnika
Ocena:    4.83 (odlican)


Facebook

Twitter

Ne vaspitavajte decu ako ne umete.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.