Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Seks posle porođaja: šta treba da znate?
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Sex I ljubav

11.04.2011. |  9300 pregleda  | 

Seks posle porođaja: šta treba da znate?


Nedavno ste obavili jednu od najlepših ženskih misija - doneli ste na svet novo ljudsko biće. I sada ste umorni, iscrpljeni, sve vas boli, rane nisu zarasle, a vi se pitate da li ćete ikada više poželeti da imate seks sa svojim mužem?

Ne brinite, sve je to savršeno normalno. Ipak, nije loše da znate nekoliko činjenica o tome kako stvari funkcionišu posle porođaja...

Prvih šest nedelja
Ne preporučuju se odnosi sa partnerom u prvih šest nedelja, a razlozi za to su mnogobrojni. Prvo, vagina i grlić prolaze kroz velike promene tokom trudnoće i porođaja i treba im vremena da se vrate u prvobitno stanje. Materica se oslobađa ostataka krvi i još je podložna infekcijama. Potrebno je da svako povređeno tkivo zaraste. Odnos s partnerom pre vremena bio bi bolan i neprijatan i samo bi izazvao smanjenje želje za seksom.

Zaštita
Naravno uvek, a posebno posle porođaja, treba biti oprezan s polno prenosivim bolestima i preporučuje se da imate kondom pri ruci, jer ste tada mnogo osetljiviji. I zapamtite, možete zatrudneti opet, čak iako dojite, tako da je veoma bitno da izaberete odgovarajući metod kontracepcije.

Oralni seks
Oralni seks možete upražnjavati i odmah posle porođaja. To može biti dobar način za smirivanje i razmenu nežnosti. Svakako, treba uzeti u obzir nekoliko činjenica: ukoliko imate epiziotomiju ili prsnuće perineuma, partner treba da izbegava kontakt sa šavovima, inače može doći do infekcije rane.

Parola „snađi se“
Nemojte se vezivati za staru rutinu „seks u krevetu u spavaćoj sobi“. Kada beba zaspi, otvorite flašu vina, prigušite svetlo, pustite laganu muziku i dozvolite atmosferi da vas vodi. Ukoliko neko može da pričuva bebu na sat-dva, „pobegnite“ od kuće sa partnerom na neko mirno mesto, u krajnjem slučaju i automobil je sasvim dobro mesto. Ukoliko primetite da prolazi vreme, a vaš seksualni život je i dalje na nuli, razgovarajte s partnerom. Možda se i on plaši da vam priđe u strahu da ne prenagli.

Lubrikanti
Kada nakon porođaja počnete sa seksom, koristite lubrikante da bi vas manje bolelo. Ako vas uprkos korišćenju lubrikanta boli, znači da vam verovatno rana na međici još nije potpuno zarasla i da treba da sačekate sa seksom.

Promene
Nakon porođaja vagina će se vratiti u svoje prvobitno stanje i vaš partner verovatno neće primetiti nikakvu razliku. Ako imate osećaj da su vaginalni mišići izgubili snagu, možete ih ojačati Keglovim vežbama ili vaginalnim kuglicama. Takođe, grudi su u ovom period napete i osetljive. Ako se uzbudite, vrlo je verovatno da će vam iz bradavica procuriti mleko, pa je možda bolje da pre odnosa podojite bebu.

Nemojte na silu
Ako vas pomisao na polni odnos u potpunosti odbija, nemojte se siliti. Nakon porođaja mnoge žene mesecima izbegavaju seks. Međutim, ne smete zaboraviti na svog partnera. Kako biste sačuvali zdravu vezu, u teškom vremenu brige o novorođenčetu, vrlo je važan otvoreni razgovor. Razgovarajte o seksu i razume se, oprezno pokušajte, ali s mnogo nežnosti i razumevanja.

OPREZ: Možete da zatrudnite!
Dok su ranije lekari upozoravali da žene već u šestoj nedelji od porođaja koriste zaštitu pri odnosima, sada ističu da se zapravo treba „paziti“ već nakon tri nedelje. Naime, majke koje doje imaju manje šanse za začeće, ali ipak nisu 100 odsto sigurne. Brzo nakon porođaja, žena može da ovulira. Kod većine žena koje nisu dojile, ovulacija nastupa između 45. i 94. dana nakon porođaja, ali istraživanja su pokazala da to može da se desi već nakon 25. dana, pa svakako treba zaštiti telo od napora koji bi predstavljala nova trudnoća. Ne zaboravite da korišćenje antibebi pilula može biti opasno, jer estrogen u kombinaciji s posttrudničkim hormonima potencira nastanak ugrušaka u krvi, pa je bolje koristiti kondome.

Poze
Prilikom prvog seksa nakon porođaja trebalo bi da budete gore ili bočno kako biste lako mogli da kontrolišete intenzitet penetracije. Pokušavajte da menjate poze dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara i nemojte se ustručavati da kažete partneru kako se osećate. Seksualni odnosi nakon porođaja nisu uvek jednostavni i ne moraju biti savršeni prvih nekoliko puta, ali sa malo truda sve se menja. Ukoliko ste rodili carskim rezom, misionarski položaj otpada, jer je bol prisutan još neko vreme.

Izvor: ALOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    2 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

Kad sam bio manji, tukli su me kao vola. Da ne postanam tele.
-Mitar Mitrović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.