Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Šta ako vas dete zatekne u seksu?
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Sex I ljubav

17.09.2012. |  3626 pregleda

Šta ako vas dete zatekne u seksu?


cak i ako pazite, uvek postoji mogucnost da vas dete zatekne u seksu. Kako cete reagovati i šta cete uraditi veoma je vazno za detetovo shvatanje vas, partnera i njegove vlastite polnosti.

Ako dete zatekne seks svojih bioloških roditelja problem je uglavnom mnog lakši i rešiv uz ozbiljan razgovor. Sve ostale kombinacije su problematicnije. Bitno je i to da li se radi o decaku ili devojcici, koliko je staro dete, kakva je njegova psihologija, da li je zatekao tatu ili mamu, u kakvoj pozi i kakva je bila reakcija roditelja. Pošto je kombinacija previše teško, dajemo vam samo nekoliko opštih teorija o tome šta dete dozivljava i koja je najbolja reakcija.

Decak - Decak na razlicitim nivoima razvoja razlicito dozivljava svoju polnost i ulogu roditelja. Decak se uvek jako veze za majku i s njom se identifikuje. S druge strane ubrzo na oca pocne da gleda kao na suparnika, nekoga ko odvlaci majcinu paznju od njega i na taj nacin mu predstavlja konkurenciju. Tako kaze Frojd.

Posebno ce autoritativni otac, koji zastupa muški princip, detetu postati trn u oku. Dete zeli potpunu paznju majke jer mu ona osigurava izvor hrane, udobnosti i sigurnosti. Osim toga decak je svestan svojih slicnosti s ocem i svoje nemoci da mu ponekad bude konkurencija.

Kada se dete suoci s polnim odnosom, teško ce ga shvatiti drugacije nego nasilje nad majkom. Otezano disanje, uzdasi, zavisno od polozaja - muška nadmoc, dete nagonski oseca da prodiranje u necije telo cesto boli. Zato ce se, razumljivo, prestrašiti od prizora, iako ga on na nekom drugom nivou vrlo privlaci. Zna da ce zameniti oca u toj ulozi, pa se identifikuje s muškim pristupom i okrutnost prizora ga na odredjen nacin privlaci. To je teorija.

U normalnom procesu odrastanja takvo mišljenje se razvija u uobicajenu poziciju odraslog muškarca. Kod neke dece je prizor seksa oca i majke tako traumatican da dete zastane u toj fazi i to utice na njegov celokupan razvoj. Zato je savet da s detetom porazgovara prvo majka, a zatim i otac. Decaku treba predstaviti i svojstva i znacenje polnosti i nikako ga ne treba lagati.

Majka treba da ga uveri da to što je video nikako ne utice na njen odnos prema njemu i da ga voli, da je seks ne boli vec da u tome uziva i da je to nešto svakodnevno i normalno. Otac, s druge strane, decaku mora reci da voli mamu i da je zbog toga voli još i više, a da je dete upravo plod te ljubavi. Nece biti na odmet ako mu još tehnicki objasni proces "pravljenja beba". To je svakako nešto što deci treba objasniti pre ili kasnije.

Devojcica - Devojcice drugacije dozivljavaju odnose u porodici. Frojd je smatrao da devojcica oseca manjak penisa zbog cega sebe dozivljava kao kastriranu. To uzrokuje da se identifikuje sa majkom i velica oca. Zna da ce tokom zivota nositi zensku ulogu i oseca da ce je dopuniti samo muškarac.

Devojcice prizor seksa moze vrlo šokirati, pa je vazno da polni odnos ne dozive kao nasilnu radnju, vec kao nešto što rade odrasli, a što je posledica ljubavi. Ako dete zaista samog sebe izjednacava s jednim od roditelja, percepcija uloge tog roditelja moze ga vrlo zbuniti i prouzrokovati utucenost. S normalnim razvojem deteta ta utucenost ce se razrešiti sama od sebe budjenjem vlastite polnosti i uzitka koji je s time povezan.

Posmatrajte dete i reagujte brzo - Dve stvari su vrlo vazne. Ako dete veoma snazno reaguje, što cete primetiti po promeni njegovog ponašanja, dogadjaj ga je jako šokirao. Ne trebate ga siliti na objašnjavanje, ali ni cekati da se sve samo od sebe sredi. Ovo mozda zvuci zbunjujuce, ali ako dete ne zelli da sluša ne smete ga siliti. Jedno je dati detetu dovoljno vremena da prizor obradi i nadje u njemu smisao, a drugo je ne posvetiti se detetu.

Ono mora da dogadjaj nekako osmisli i postaviti ga u sigurne okvire svog sveta. Ako to ne moze sam, pri tome mu mozemo pomoci, a na kraju potraziti strucnu pomoc. svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da je morskim rakovima skampima srce u glavi?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.