Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Da li radite domaće zadatke svoje dece?
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Školski uzrast

23.01.2014. |  7360 pregleda  | 

Da li radite domaće zadatke svoje dece?


Najnovije britansko istrazivanje otkriva da u svakoj šestoj porodici roditelji pišu domace zadatke umesto dece premda im to, u vecini slucajeva, predstavlja veliko opterecenje.

Svaki dvadeseti roditeljski par priznao je da je pisanje školskih zadataka uzrok svadja u kuci najmanje tri puta mesecno. Prepirke izbijaju uglavnom zbog nacina rešavanja zadataka, zbog toga što jedan roditelj ne pomaze dovoljno ili što se, naprotiv, previše meša.

Anketa, kojom je bilo obuhvaceno 2.000 roditelja s decom uzrasta od pet do 15 godina, pokazala je da je vecina roditelja (67 odsto) spremna da pomogne sinovima i cerkama, ali da najcešce završe tako što sami rade zadatke.

Sedamdest odsto ispitanika kazalo je da im deca rado prepuštaju pisanje domacih zadataka, cesto ostavljajuci ih same nad knjigom dok se ona bave necim drugim.

"Postoji razlika izmedju pomaganja i rešavanja celih zadataka. Pisanje domacih zadataka umesto dece nije dobra ideja", kazao je za londonski "Telegraf" predstavnik britanskog Udruzenja direktora škola, koji smatra da decu treba pustiti da sama pišu domaci, jer je to deo procesa ucenja.

Njegovo mišljenje je da roditelji rade zadatke kako bi svoju decu pokazali u što boljem svetlu, što je potvrdilo i istrazivanje.

Naime, cetiri od deset ispitanika reklo je da dozivi pravo ushicenje kada njihovo dete dobije odlicnu ocenu za domaci koji su mu pomogli da reši, dok je jedna trecina navela da se sami roditelji takmice izmedju sebe, kao i sa drugim roditeljima oko domacih zadataka.

Jedna cetvrtina ispitanika je, pak, izjavila da su zadaci koje njihova deca rešavaju kod kuce previše teški, dok je 65 odsto njih priznalo da je bilo situacija kada nisu umeli da pomognu svojim mališanima.

Istrazivanje je pokazalo i da mnogi roditelji, baš kao i njihova deca, osecaju nelagodu zbog domacih zadataka.

Gotovo petina roditelja kazala je da su se povremeno mucili sa zadacima, dok je jedna trecina rekla da su se osecali "glupo" jer nisu znali kako da ih reše.

Izvor: B92/TANJUGsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
POSLEDNJIH 1 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
  • Poslao  dana 19. Mar. 2014. u 17:41

Mislim da uopšte nije dobro rešavati domaće zadatke umesto dece. Treba im pomoći i davati smernice, ali ne i rešavati cele zadatke umesto njih. Mada, kakvo je danas gradivo, vrlo često ni sami roditelji ne znaju kako da pomognu deci. Žalosno je to :( 

POSLEDNJIH 1 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
vrh straneizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    1 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

Kad sam bio manji, tukli su me kao vola. Da ne postanam tele.
-Mitar Mitrović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.