Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Mobilni kod dece, skupa zabava
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Školski uzrast

09.09.2013. |  7077 pregleda  | 

Mobilni kod dece, skupa zabava


Kada vec odlucite da date detetu telefon, morate mu objasniti šta ne sme, savetuju roditelje školski psiholozi. Igrice, slicice, melodije, SMS caskanje posebno privlace paznju najmladjih.

Mobilne telefone sve više koriste i osnovci, cesto cak i od prvog razreda. Roditelji su, kazu, sigurniji kada su im deca uvek dostupna. Medjutim, mališanima tako postaju dostupni sadrzaji koji mogu skupo koštati kucni budzet.

Igrice, slicice, melodije, vesti iz sporta, SMS caskanje, reklama za usluge preko mobilnih telefona, koje posebno privlace paznju najmladjih, ima svuda. Zabava pocinje cim otkucaju cetiri cifre.

Luka kaze da ne koristi telefon, ali da ga njegovi drugari koriste za igrice.

Koliko to košta, klinci i ne razmišljaju! A samo jedan SMS staje i do 200 dinara. Nepotrebni trošak tu se ne zaustavlja, jer kad se jednom prijavite, poruke stizu na svaka dva - tri dana, umnozavajuci racun i do nekoliko hiljada.

Roditelji najcešce problem otkriju tek na mesecnom racunu. Milovan Jakovljevic kaze da je pokušao sa svojim detetom da razgovara o tome da to višene bi radio.

"Medjutim, i sledeci mesec je stigao veliki racun, pa smo mi posumnjali da nas dete malo laze, pa smo pokušali da proverimo, vec je stigao i treci racun i receno mi je da igrica mora da se odjavi", kaze Jakovljevic.

Da sprece dalje posledice, roditelji šalju poruku "stop" na isti broj, što takodje plate. U RATEL-u objašnjavaju, prevare nema, zato što operateri korisnike precizno obaveštavaju o ceni takvih usluga.

"Mi po zakonu nemamo nadleznosti po pitanju sadrzaja. Korisnici moraju da povedu više paznje o svemu tome, radi se o sve slozenijim i zahtevnijim servisima", kaze Milan Jankovic iz Republicke agencije za elektronske komunikacije.

Kada vec odlucite da date detetu telefon, morate mu objasniti šta ne sme, savetuju roditelje školski psiholozi.

Školski psiholog Milja Krivokuca kaze da ukoliko roditelj zna da postoji mogucnost da dete zloupotrebi mobilni telefon, u smislu da napravi nešto veci telefonski racun, to moze da predupredi tako što ce koristiti "pripejd" i da dete unapred zna koliki je njegov nedeljni ili mesecni budzet i ukoliko taj budzet prekoraci da sledi sankcija.

Psiholozi preporucuju - sa 10 ili 11 godina deci mozete dati telefon jer se ocekuje da su tada vec dovoljno zreli da ne zloupotrebe poverenje. Mada, na svuda dostupne zabavne sadrzaje nisu imuni ni mnogo stariji. 

Izvor: RTS, Jelena Brkicsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    1 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

Ne pretičite pametnije od sebe.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.