Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Kada se dete prvi put zaljubi...
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Tinejdžeri

21.02.2013. |  1660 pregleda  | 

Kada se dete prvi put zaljubi...


Bilo da se radi o tajnoj zaljubljenosti u slatku devojcicu iz razreda ili zaludjenosti tinejdzerskom pop zvezdom, kod vecine dece prve ljubavi radjaju se pre tinejdzerskog doba.

Koncept prve ozbiljnije ljubavi i prvih poljubaca po pravilu su rezervisani za tinejdzerske godine, ali i deca u osnovnoj školi, i to vec prilicno rano, pokazuju interes za suprotni pol pa se u dvorištu škole moze videti kako decaci ganjaju devojcice, devojcice daju nevine poljupce decacima ili pak zaljubljeno maštaju o pevacima s postera na zidovima njihovih soba. 

A to je i vreme kada je dete posebno osetljivo, zato postupite pametno i s paznjom...

BUDITE OPREZNI
Nemojte zanemarivati i odbacivati te prve ljubavi samo zato što vam se dete cini još premalo. U vreme rane adolescencije osecanja se pojacavaju, ali to ne znaci da i ranije ona nisu stvarna, bilo da se radi o idolu ili prijatelju iz razreda. Osecanja su i te kako stvarna. Nacin na koji cete reagovati na prve izjave ljubavi vašeg deteta oblikovace kako ce se ono ponašati prema vama po pitanju buducih veza - hoce li vam se poveravati ili vam sve precutkivati.

NEMOJTE DA OTKRIVATE VIŠE NEGO ŠTO JE POTREBNO
Bez obzira na to što cete mozda imati potrebu da izlanete sve ruzne detalje zbog cega bi vaša princeza morala da izbegava suprotan pol sve dok ne napuni trideset godina, dozvolite joj da uziva u svojoj prvoj zaljubljenosti i veruje da je to što oseca prema decaku s plavom košuljom u razredu – prava ljubav.

A kada je u pitanju razgovor o ljubavi - sada verovatno još nije vreme za razgovor o "pcelicama i cvecu", osim ako vas to dete samo ne upita (ono famozno pitanje - "Odakle dolaze bebe?", mada budite sigurni da vecina to jako dobro zna). 

PRATITE SVOJE DETE
Kada vam vaš maleni izjavi da je ludo zaljubljen, pratite njegov entuzijazam. Ako se ponaša malo smešno, u redu je da se našalite oko toga i oko te njegove zaludjenosti. Ali ako s vama pokušava da razgovara potpuno ozbiljno, i vi budite ozbiljni i pokazite da vam je zaista stalo do toga što vam prica.

DAJTE MU PROSTORA
Iako vi mozda umirete od radoznalosti i zelite da saznate sve detalje o osecanjima vašeg voljenog deteta, previše ispitivanja moglo bi da izazove kontra-efekat i povlacenje. Dopustite svom detetu da vam samo pristupi, a vi budite spremni da ponudite svoje razumevanje i ako je potrebno rame za plakanje.

Bez obzira na to radi li se o prvoj nevinoj ljubavi u prvom razredu osnovne ili o prvoj ozbiljnijoj ljubavi u prvom razredu srednje škole, najvaznija stvar koju vi mozete da uradite je da date svoju podršku. Nemojte ignorisati ili umanjivati vaznost tih osecanja i vaše dete ce odrasti znajuci da vam se uvek moze obratiti kada su u pitanju veze i osecanja, a to je neizmerno vazno u kasnijem dobu kada je potrebno više saveta i usmeravanja, piše zena. 



svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)



izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    2 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

... da je nemoguce kinuti otvorenih ociju?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.