Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Nedostatak sna povećava rizik od depresije kod tinejdžera
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Tinejdžeri

08.01.2012. |  1352 pregleda

Nedostatak sna povećava rizik od depresije kod tinejdžera


Adolescenti koji ranije idu na spavanaje ređe imaju problema sa depresijom od svojih vršnjaka koji ostaju budni do dugo u noć.

Naučnici Medicinskog centra pri američkom Univerzitetu Kolumbija tokom proučavali su ponašanje 15.500 mladih ljudi uzrasta od 12 do 18 godina.

Oni su otkrili da jedan od 15 adolescenata ima depresiju i da oni adolescenti koji su u krevet išli posle ponoći imaju 24 odsto više šansi za razvoj depresije od svojih vršnjaka koji su išli na spavanje pre 10 sati.

Naučnici su otkrili i da je manje od pet sati sna povezano sa 71 odsto većim rizikom za razvoj depresije u odnosu na osam sati sna.U komentaru na rezultate istraživanja koji su objavljeni u stručnom časopisu "Sleep", vođa istraživanja dr Džejms Gengviš je rekao da bi dobar san koji dovoljno traje mogao biti prevencija za razvoj depresije.

Onima koji već imaju simptome depresije stručnjaci predlažu da koriste tehnike relaksacije, da vežbaju i da jedu redovno zdrave obroke s velikim količinama voća i povrća.

Izvor: Tanjugsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da komarci imaju zube?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.