Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Ponašanje tinejdžera je ponekad "nemoguće"
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Tinejdžeri

11.10.2012. |  2104 pregleda  | 

Ponašanje tinejdžera je ponekad "nemoguće"


Fenomen poznat roditeljima širom sveta, dete u tinejdzerskom uzrastu sa kojim ne moze da se "izadje na kraj" dobio je naucno objašnjenje. Mozak u razvoju na taj nacin se bori sa strahovima, kazu naucnici.

Nova naucna studija pokazala je da je teško "iskljuciti" strahove koji muce tinejdzere, što objašnjava zašto se u tim godinama kod mladih cesto razvijaju aksiozni strahovi, pa i depresija.

U tom uzrastu mozak se intenzivno razvija, a tinejdzerima je zbog toga teško da se nose sa onim što dozivljavaju kao pretnju, pa reakcija na situaciju u kojoj se osecaju ugrozeno ostaje aktivna i nakon što "opasnost" više ne preti, pokazala je studija sprovedena na Kornel medicinskom koledzu.

Naucnici su zakljucili da je kod tinejdzera sposobnost da suzbiju emocionalnu reakciju na nešto što dozivaljavaju kao "pretnju" smanjena, što objašnjava zašto su mladi u tim godinama cesto uznemireni i nervozni.

Tokom eksperimenta, grupa volontera, dece, adolescenata i odraslih, imali su slušalice i uredjaje kojima se meri znojenje, a zatim su im na monitorima emitovani nizovi zutih i plavih kvadrata, od kojih su neki bili upareni sa krajnje neprijatnim zvukom. Recimo, u 50 odsto slucajeva, plavi kvadrat dolazio je u paru sa nesnosnom bukom.

Ako bi se ispitanici uplašili, registrovano je pojacano znojenje. Istoj grupi ispitanika dan kasnije ponovo su prikazivani nizovi kvadrata, ali ovaj put bez prateceg zvucnog efekta.
Ispostavilo se da tinejdzeri i tokom ponovljenog eksperimenta reaguju sa strahom, bez obzira na to što zvuka nema. Za razliku od njih, mladja deca i odrasle osobe sutradan su reagovali uobicajeno, u skladu sa cinjenicom da su im slike prikazivane u tišini.

Psiholozi se nadaju da ce ova saznanja doprineti boljem razumevanju strahova u tinejdzerskom uzrastu, što bi moglo da pomogne mladima koji u tim godinama pate od ozbiljnijih anksioznih poremecaja, prenosi "Dejli mejl". 

Izvor: MONDOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    3 korisnika
Ocena:    4.33 (odlican)


Facebook

Twitter

Prava vozačka disciplina zove se ko će duže, a ne ko će brže voziti.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.