Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Uticaj vršnjaka na vašeg tinejdžera
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Tinejdžeri

27.03.2012. |  1383 pregleda

Uticaj vršnjaka na vašeg tinejdžera


U ovom osetljivom dobu tinejdžeri postaju podložniji uticaju od strane svojih vršnjaka. Važno je imati na umu da tinejdžerska prijateljstva mogu da imaju i veoma pozitivan uticaj na decu. Zato im treba pomoći da pronađu i odaberu prijatelje koji imaju interese i stavove slične onima koje vi želite da razvijete kod svoje dece, uključujući i dobre ocene i ispunjavanje školskih obaveza, poštovanje prema drugima i izbegavanje droga, cigareta, alkohola, itd.

Tokom puberteta, deca se često kroz ponašanje izlažu različitim rizicima jer pokušavaju da pronađu sopstveni identitet i postanu nezavisni. To ih čini veoma podložnim za različita eksperimentisanja sa narkoticima, alkoholom... Takvo ponašanje može još više da dođe do izražaja ako su pod pritiskom svojih vršnjaka. Za decu koja koriste droge mnogo je verovatnije da će praktikovati i nezaštićen seksualni odnos u ranijem dobu, imati nisko samopoštovanje, probleme u ponašanju i u školi, pa se kod te dece može razviti i depresija.

Izuzetno je važno da roditelji komuniciraju sa decom u adolescentskom dobu. Time se smanjuje mogućnost podložnosti negativnim uticajima i lošim navikama. Adolescenti koji često i otvoreno razgovaraju sa svojim roditeljima imaju mnogo manje šanse da počnu da eksperimentišu sa drogama, cigaretama ili alkoholom. Potrebno im je objasniti da će izbeći okolnosti u kojima bi došli u iskušenje da probaju narkotike ili cigarete, jednostavnim izborom prijatelja koji te navike nemaju i čije su životne vrednosti i načini dokazivanja u društvu daleko bliži onima koje imate u svojoj porodici. Roditelji imaju u stvari mnogo više uticaja na odluke svoje dece nego što su toga i sami svesni.

Još jedan od načina izbegavanja negativnog uticaja vršnjaka na vaše dete je izgradnja samopouzdanja, samopoštovanje, osećaja vrednosti, i spoznaje da su voljeni i potrebni svojoj porodici i bliskim prijateljima.

Nesumnjivo, neki uticaji su neizbežni, ali i bezopasni. To je uticaj u stilu oblačenja i frizure, vrste muzike itd. Ovde intervencija skoro i da nije potrebna jer su to aspekti u kojima dete treba da se identifikuje sa svojom grupom vršnjaka, i gde mu zapravo vaš savet i sugestija nisu ni potrebni. Ako vaš tinejdžer ispunjava svoje školske obaveze redovno, ako ne konzumira cigarete, alkohol ili droge, pa ako ne ispoljava ozbiljno problematično ponašanje, potrebno je ignorisati manje važne segmente u kojima adolescent pokušava da pronađe svoje mesto u društvu. Uplitanje u svaki izbor koji se ne poklapa sa vašim načinom života ili razmišljanja, može eventualno da stvori ozbiljne probleme.

Na žalost, nije samo loš uticaj vršnjaka problem u ovom dobu. Deca su izložena i drugim negativnim uticajima putem Interneta, TV-a, video igrica itd. Potrebno je imati kontrolu, ili barem znati kojim su sadržajima deca izložena kako bi se na minimum sveli mogući negativni uticaji.

Ukoliko smatrate da je negativan uticaj na vaše dete takvih razmera da ne možete da ga kontrolišete ili ako imate ozbiljan problem vezan za ponašanje deteta, nemojte dugo da čekate već potražite pomoć stručnjaka, savetuje Roditeljstvo.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

Ne vaspitavajte decu ako ne umete.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.