Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Da li trudnice jedu za dvoje i ostale dileme
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

12.06.2013. |  9798 pregleda  | 

Da li trudnice jedu za dvoje i ostale dileme


Procitajte nekoliko korisnih saveta šta bi trebalo jesti u trudnoci, a šta ne.

Jedna od najcešcih dilema je da li buduca mama treba da jede za dvoje? Strucnjaci tvrde da su bebe dovoljno pametne da "uzimaju" onoliko hrane iz maminog organizma koliko im je potrebno.

Ishrana bi tokom trudnoce trebalo da bude izbalansirana. Posebno treba obratiti paznju na veceru. Trecina ovog obroka treba da budu ugljeni hidrati, kao što su hleb, pirinac ili kriompir. Po preporukama strucnjaka, zdravo je da druga trecina vecere budu voce i povrce, dok bi ostatak obroka trebalo da cine proteini: meso, mleko i mlecni proizvodi sa niskim sadrzajem masti.

Tokom trudnoce ne treba jesti hranu koja sadrzi sirova jaja zbog mogucnosti zaraze salmonela bakterijom. Ne preporucuju se cak ni meko kuvana jaja.

Dakle, trudnice, zaboravite na cokoladni mus i slicne djakonije koje sadrze, izmedju ostalog, i termicki neobradjena jaja.

Velike kolicine sira bi trebalo zbegavati. Izaberite tvrdi sir umesto mekog, koji u sebi sadrzi dosta vode i pogodan je za širenje bakterija u organizmu.

Preporuceno je i uzimanje 400 mg folne kiseline svaki dan, koja ce smanjiti rizik od anemije i raznih deformiteta fetusa, piše "Gardijan".

Ako volite da tu i tamo popijete neku cašu vina, tri male caše nedeljno su preporucena kolicina. Više od toga moglo bi negativno da utice na plod.

Nikako ne bi trebalo kombinovati alternativnu sa "zvanicnom" medicinom, pre nego što se konsultujete sa svojim doktorom. 

Izvor: MONDOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    7 korisnika
Ocena:    4.00 (odlican)


Facebook

Twitter

... da se u razvijenim zemljama svake godine baca oko 27% hrane?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.