Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Iz testa krvi sve o bebi
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

10.03.2011. |  3330 pregleda  | 

Iz testa krvi sve o bebi


Istraživanja - Metodom koju su razvili kineski naučnici za samo nekoliko sati može da se dekodira tri milijarde slova ljudskog DNK
Jednostavan kineski test krvi šalje „u penziju“ amniocentezu, vađenje plodove vode koje daje podatke o fetusu. Amniocenteza se preporučuje, a u mnogim zemljama je i obavezna, za trudnice starije od 35 godina, kod kojih postoji veći rizik od nepravilnog razvoja ploda. Sama procedura je, međutim, neprijatna, a nije lišena rizika - u retkim slučajevima događalo se da dovede do abortusa. U novom testu nema nikakvog rizika, tako da će moći da se radi svim trudnicama. Ginekolozi i akušeri ga zato već pozdravljaju kao „revoluciju“ u prenatalnoj dijagnostici.

Test koji je već klinički ispitan i dobio zeleno svetlo i u Evropi, u istraživanju u kojem je učestvovalo 13 bolnica nastao je na Univerzitetu u Hong Kongu. Zasniva se na najsavremenijoj metodi sekvencionisanja gena nazvanoj „nekst dženerejšen“ (NGS), koja za samo nekoliko sati dekodira tri milijarde slova ljudskog DNK. Blizu hiljadu analiziranih uzoraka iz istraživanja pokazalo je da test nepogrešivo identifikuje genetsku promenu - uzročnika Daunovog sindroma, kao i niz drugih, znatno ređih poremećaja.

Do sada je bilo pokušaja da se amniocenteza zameni, jer je i jedan procenat prekida trudnoće koje izaziva, sa medicinskog stanovišta, previše. Ali, nijedan drugi test nije se pokazao dovoljno pouzdanim. Pre nekoliko godina se, na primer, pojavio test koji je omogućavao lekarima da procene mogućnost pojavljivanja Daunovog sindroma na osnovu merenja fetusnih proteina u krvi majke. NGS je, međutim, potpuno precizan: on iz krvi majke uspeva da izoluje i analizira celu bebinu DNK.

Komercijalna verzija NGS očekuje se u svetskim bolnicama tek za godinu-dve. Problem je u tome što je za analizu potreban složen aparat sa sistemom molekularne analize DNK, uz kompjuter povezan sa svetskom bazom podataka. Kada to ima, za samo nekoliko sati aparat daje sekvence DNK majke i fetusa, iz čega je lako prebrojati i gene iz hromozoma 21 i videti postoji li višak koji ukazuje na Daunov sindrom. Iz testa, naravno, mogu da se vide i sve druge anomalije. U sklopu toga, kako istraživači kažu, najvažnije je to što detaljna analiza daje mogućnost da se otkriju hiljade drugih naslednih bolesti, odnosno oboljenja koje izazivaju „falični“ geni.

Analizom DNK fetusa istraživači ne tako daleke budućnosti moći će da otkriju i sve drugo o bebi - pol, boju očiju i kose, možda i sklonosti i narav, kad otkrijemo koji geni upravljaju našim „raspoloženjem“. I sve to - iz malo majčine krvi.

Izvor: NOVOSTI, M. P.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    12 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

... da je Madrid jedini glavni grad u Evropi koji nije stacioniran na reci?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.