Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Koje će krvne grupe biti Vaše dete?
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

16.04.2008. |  137878 pregleda  | 

Koje će krvne grupe biti Vaše dete?


Koje će krvne grupe biti Vaše dete? Krv je podeljena u 4 krvne grupe prema prisustvu odredjenih proteina na površini crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Deli se na 4 krvne grupe A, B, AB i O. ABO sistem krvnih grupa odredjuje gen koji ima tri različite kategorije: A, B i O. Ove tri podgrupe mogu da se iskombinuju na 6 mogućih načina, obrazujući 6 različitih genotipova. Krvne grupe A i B su dominantne u odnosu na O krvnu grupu,a medjusobno su kodominantne.

Osoba genotipa AA ili AO ima krvnu grupu A jer se na njenim eritrocitima nalazi antigen A. Slično je i kod osoba B krvne grupe (genotipovi su BB i BO) samo što se kod njih na površini eritrocita nalazi antigen B. Kada se na površini eritrocita nađu u paru na homologim hromozomima antigeni A i B(genotip AB), ispoljiće se dejstvo oba krvne grupe, odnosno osoba će imati i antigen A i antigen B. Takva osoba ima krvnu grupu AB. Krvnu grupu O određuje jedan genotip – recesivan homozigot (OO). Osobe O krvne grupe ne sadrže ni jedan od antigena.

Krvne grupe roditelja Moguće krvne grupe deteta Krvne grupe koje nisu moguće
A A A,O B, AB
A B A, B, AB, O -
A AB A, B, AB O
A O A, O B, AB
B B B, O A, AB
B AB A, B, AB O
B O B, O A, AB
AB AB A, B, AB O
AB O A, B AB, O
O O O A, B, AB


Osoba koja ima krvnu grupu O ne sme da prima krv krvnih grupa A, B i AB, a nosilac krvne grupe AB ne može da daje krv krvnim grupama A, B i O. Stoga se za O grupu se kaže da je univerzalni davalac (jer krv bilo koje krvne grupe može da primi krv O grupe), a za grupu AB se kaže da je univerzalni primalac.

Pored podele na ABO grupe, postoji i rezus faktor (Rh faktor). Rh faktor može biti prisutan kada je osoba Rh+ (rh pozitivna) i odsutan kada je osoba Rh- (rh negativna).

To znači da je, krv u kojoj se nalaze antigeni A i Rh faktor, A pozitivna (A+). Ako krv sadrži antigen A, ali ne i Rh faktor, tada se radi o A negativnoj krvnoj grupi (A-). Odredjivanje Rh faktora značajno je prilikom trudnoće. Osim kada su oba roditelja Rh negativna, u svakoj drugoj kombinaciji moguće je da dete bude i Rh pozitivno i Rh negativno.

majka - + + + + - -
otac - + + - - + +
dete - + - - + - +
rezultat nema opasnosti za dete nema opasnosti za dete nema opasnosti za dete nema opasnosti za dete nema opasnosti za dete nema opasnosti za dete Tokom trudnoće obavezno treba skrenuti ginekologu pažnju


Ukoliko je potrebno da se odredi krvna grupa, uzorak se uzima iz vene na uobičajeni način. Rezultat krvne grupe bude gotov u roku od 24 sata. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, ili želite da odredite svoju krvnu grupu, javite se.

Poliklinika MEDIKOM
medikom@eunet.yu
www.medikompoliklinika.comsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    465 korisnika
Ocena:    4.51 (odlican)


Facebook

Twitter

... da je kikiriki jedan od sastojaka dinamita?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.