Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Koji lekovi su bezbedni u trudnoći
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

10.04.2013. |  8939 pregleda  | 

Koji lekovi su bezbedni u trudnoći


Lekari obicno savetuju trudnicama da, ukoliko je to moguce, izbegavaju lekove, narocito tokom prva tri meseca. To je vreme kada se formiraju bebini organi, tzv. organogeneza.

Tada je beba i najosetljivija na njihovo štetno dejstvo. Ali postoje bolesti i stanja, kao što su visok krvni pritisak, astma, epilepsija, kod kojih bi prekid terapije ugrozio zdravlje majke.

U tim slucajevima, pre propisivanja bilo kog leka, lekar mora da proceni da li je opasnost od uzimanja leka veca od rizika nelecenja bolesti. On ce, takodje, odabrati lek iz odredjene grupe, koji su sigurni za buduce mame. Na primer, neki antibiotici su sigurni za trudnice, a neki nisu.

- Vecina lekova nije ispitivana na trudnicama, ali s obzirom na to da se dugo primenjuju, prikupljeno je dovoljno informacija da ih danas smatramo bezbednim - objašnjava dr Predrag djurovic, ginekolog KBC Zemun. - Bezbednim se smatraju: acetaminofen (paracetamol) protiv temperature, glavobolje, groznice i bola, penicilin i polusintetski penicilini (sinacilin, amoksicilin), eritromicin, cefalosporinski antibiotici, kao i lekovi za lecenje HIV-a. U ovoj grupi su i neki lekovi za alergiju, ukljucujuci loratidin (klaritin) i difenhidramin (benadril), za visoki krvni pritisak: metildopa, nifelat, vecina lekova protiv astme i neki lekovi za depresiju.

Svi pomenuti medikamenti mogu da se uzimaju samo u dogovoru sa nadleznim lekarom. Takodje, lekara treba obavestiti o bilo kojem alternativnom leku ili dodatku koje trudnica tokom devet meseci planira da uzima, bez obzira na to što na njemu piše „prirodno“, jer to ne znaci da je i „sigurno“.

A ukoliko se dogodi da se zeni tokom trudnoce propišu neki novi lekovi, treba naglasiti lekaru da je zena u drugom stanju.

- Prenatalni vitamini su znacajni za trudnice, ali je vazno da se zena konsultuje sa ginekologom o sigurnosti uzimanja drugih vitamina, biljnih lekova i dodataka - naglašava dr djurovic.

- Recimo, i vitamin A moze biti toksican u vecim dozama.

Strucnjaci, takodje, upozoravaju da postoje i lekovi koje treba izbegavati tokom drugog stanja jer povecavaju šansu za razvoj urodjenih mana i drugih ozbiljnih nuspojava.

Na ovom spisku su, upozorava naš sagovornik, lek za bubuljice izotretinoin, ACE inhibitori za snizavanje krvnog pritiska, lekovi za kontrolu epilepticnih napada, kao što je valproicna kiselina (EFTIL), neki antibiotici, kao što su tetraciklini i doksiciklin.

Tokom trudnoce treba izbegavati i varfarin koji sprecava stvaranje krvnih ugrušaka, litijum koji se koristi za lecenje psihickih bolesti, alprazolam, dijazepam i neke druge perparate za lecenje strahova, kao i paroksetin koji se koristi za lecenje depresije.

- I neki lekovi koji se izdaju bez recepta, kao što je aspirin, ibuprofen, naproksen, nose rizik od urodjenih mana, ali je on nizak i uglavnom se javlja ako se ti preparati uzimaju redovno i pred kraj trudnoce - napominje dr djurovic.

- Treba imati u vidu i da prekid uzimanja leka moze da uzrokuje odredjene probleme. Recimo, prekid terapije antidepresivima moze da dovede do suicidnih ideja pacijentkinje, što takodje predstavlja veliki rizik.

Zapravo, upozorava naš sagovornik, nikada ne treba zaboraviti da nema leka koji se smatra 100 odsto sigurnim za korišcenje tokom trudnoce.

Zbog toga se mnoge trudnice opredeljuju za neke alternativne terapije.

Recimo, na problem mucnine u ranoj trudnoci mogu da uticu akupunktura, akupresura, koren djumbira i vitamin B6 (piridoksin dva ili tri puta dnevno).

Bol u ledjima mogu da umanje masaze ledjnih mišica i topla kupka. Naravno, pre nego što trudnica primeni neke od ovih alternativnih terapija, mora da se konsultuje sa lekarom. 

ODLOzENI EFEKTI
Štetno dejstvo nekog leka moze da se ispolji odmah po primeni velikih jednokratnih doza, ali i pri dugotrajnom davanju srednjih, pa cak i malih doza, koje se mogu nakupljati u organizmu trudnice ili u samom plodu.

U organizmu fetusa razgradnja lekova i drugih materija kao i njihova eliminacija odvijaju se usporeno zbog nezrelosti njegove jetre koja treba da ih razgradi i bubrega, koji treba da ih izluce.

Na taj nacin stvaraju se uslovi za pojavu razlicitih štetnih efekata usled nakupljanja leka u plodu. Usled navedenog razloga, poremecaj razvoja i oštecenje ploda moze nastati kao rezultat davanja cak i malih doza leka.

SVE ILI NIŠTA
Ukoliko je zena ne znajuci da je u drugom stanju uzela neki lek u prvih 10 do 14 dana od oplodnje, ne treba da brine, jer tada plod funkcioniše po sistemu „sve ili ništa“, odnosno ili ce sve biti u redu, ili ce uginuti i zena ce dobiti menstruaciju - istice dr Predrag djurovic. - Ako je lek uzet kasnije tokom trudnoce treba potraziti savet od ginekologa - perinatologa.

Izvor: NOVOSTI, B. Lacarak svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    13 korisnika
Ocena:    4.00 (odlican)


Facebook

Twitter

... da oko 50% ljudi na svetu nikada nije obavilo telefonski razgovor?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.