Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Nelagodne strane trudnoće
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

01.02.2012. |  4594 pregleda  | 

Nelagodne strane trudnoće


Bleskaste, neprijatne i zaista nelagodne strane trudnoće koje je vaš ginekolog zaboravio da pomene, a i prijateljice ćute o tome.
Neke trudnice su jako ljupke i prosto zrače. Sve dok uveče ne utonu u san i počnu da hrču glasnije od bilo kog muškarca. Činjenica je da mnogo nelagodnih stvari može da se dogodi vašem telu - to su čudni simptomi trudnoće, koje su vaše prijateljice prećutale zbog stida, a vaš ginekolog jer oni nisu zdravstveni problemi.

Šta je ovo što je izašlo iz mene?

Simptomi: Lepljiv beli ili bledožut sekret može biti konstantan u toku trudnoće, izazivajući osećaj da vam stalno treba čist veš. Razgovarajte sa svojim ginekologom ukoliko sekret ima neprijatan miris, svrbi ili postane zelenkasto-žut, veoma gust ili voden. To su možda znaci infekcije.
Uzrok: Povećani hormoni i vaginalni protok krvi.
Šta da radite: Nosite dnevne uloške i koristite intimne maramice. Nemojte koristiti kupke ili vaginalne dezodoranse jer mogu izazvati iritaciju.

Tečem kad se smejem

Simptomi: Smejete se, kinete...piškite
Uzrok: Pijete nekoliko litara tečnosti dnevno, imate dodatni teret od oko deset kilograma na bešici. Jako očigledan uzrok.
Šta da radite: Idite u toalet često. Nosite dnevne uloške i imajte rezervni donji veš uvek sa vama. Možete da pokušate i Kegelove vežbe da poboljšate tonus mišića. Kada ispraznite bešiku zategnite mišiće karlice i držite tako. Opustite mišiće pa ponovo zategnite. Brojite do dvadeset. Uradite pet Kegelovih vežbi u toku dana, ali nemojte odjednom.

Gasovi

Simptomi: Nadimanje i ponekad bolni grčevi u stomaku, česta potreba za puštanjem gasova.
Uzrok: Creva počinju sporije da rade u toku trudnoće zbog progesterona koji je povećan.
Šta da radite: Teoretski, trebalo bi da lečite zatvor i na taj način da smanjite gasove i nadimanje. Ipak, to nije uvek lako. Pazite na unos hrane koja izaziva nadimanje kao što je brokoli, prokelj, kupus, karfiol, kukuruz, luk i gazirana pića. Ako problem i dalje postoji, obratite se lekaru.

Nos mi je zapušen ali nisam bolesna

Simptomi: Osećate se kao da ste stalno bolesni i često duvate nos.
Uzrok: Povećanje hormona i proizvodnja krvi izazivaju sluzokožu nosa da otiče ili krvari.
Šta da radite: Koristite fiziološki rastvor za nos i pijte dosta tečnosti. Ako vam krvari nos nemojte da zabacujete glavu unazad. Držite glavu pravo i stegnite nozdrvu dok krvarenje ne prestane, što je obično oko pet minuta. Možete da stavite i led na nos i da držite stegnutu nozdrvu. Ako krvarenje ne prestaje, obratite se lekaru.

Zvučim kao testera noću

Simptomi: Sećate se svog dede kako je zvučao noću? Duplirajte!
Uzrok: Opet su glavni krivci otečena sluzokoža nosa - zapušen nos vas prisiljava da dišete na usta i hrčete.
Šta da radite: Koristite fiziološki rastvor za nos pre spavanja ili u toku noći ako je potrebno. Spavajte na strani i jastukom se poduprite da se ne bi okrenuli na leđa. Koristite dodatni jastuk koji će vam ujedno pomoći da se oslobodite gorušice.

Znojim se

Simptomi: Voda, voda svuda: ispod ruku, između nogu, na stomaku, spušta vam se sa lica i vrata...
Uzrok: Metabolizam divlja a kako je cirkulacija povećana telo vam zagreva kožu.
Šta da radite: Oblačite se slojevito, izbegavajte sintetičke tkanine. Pijte dosta tečnosti i koristite antiperspirant.

Balim kao beba

Simptomi: Neke trudnice proizvode višak pljuvačke , čak tri do četiri litre dnevno. Krvarenje desni je takođe uobičajno, pogotovu posle pranja zuba. Retko se pojavljuju i izrasline na desnima koje nazivaju ˝trudničkim tumorima˝. Ništa ne brinite, bezopasne su i nestaće posle porođaja.
Uzrok: Hormoni uzrokuju krvarenje desni a još uvek nije utvrđen razlog prekomernog lučenja pljuvačke.
Šta da radite: Nastavite, naravno, da perete zube. Kupite meku četkicu. Što se tiče pljuvačke, jedna opcija je da pljujete. Možete da probate da ograničite skrob u vašoj ishrani ili da pijete vodu sa sokom od limuna.

Stvari rastu na mojoj kozi

Simptomi: Tamne mrlje na licu, tamna linija na stomaku, pauk vene na vašim rukama, grudima, vratu i licu, delovi kože vise sa grudi, ispod pazuha ili vrata.
Uzrok: Vaše telo proizvodi višak melanina, što uzrokuje tamne mrlje. Višak krvi uzrokuje pauk vene a višak kože je uzrokovan usled trenja, kao i zbog hormona.
Šta da radite: Tamne mrlje i pauk vene obično nestaju posle porođaja, mada ponekad ne mogu u potpunosti da nestanu. Šminkom možete da sakrijete te nedostatke a dermatolog može da ukloni višak kože ako vam je neprijatno.

Moje bradavice su veličine tanjira

Simptomi: Areole rastu tamnije i počinju da preovladavaju na vašim grudima. U međuvremenu, male neravnine se pojavljuju oko same bradavice.
Uzrok: Zatamnjivanje je još jedan primer hiperpigmentacije usled hormona, a neki čak smatraju da je ovo prirodni način da pomognete svom novorođenčetu da pronađu grudi. Mala ispupčenja oko bradavice su žlezde koje pomažu da rastegnuta bradavica bude podmazana.
Šta da radite: Nemojte se sunčati u toplesu jer usled izlaganja suncu hiperpigmentacija može ostati trajna. I dok će vaše areole verovatno zauvek ostati malo tamnije nego što su ranije bile, njihova veličina će se smanjiti čim završite sa dojenjem.

Moje noge izgledaju kao mape puta

Simptomi: Uvećane, ispupčene crvene ili crne vene, najčešće na nogama ali mogu biti i u ustima. I hemoroidi su zapravo proširene vene anusa.
Uzrok: Akumulacija krvi u venama, obično zbog pritiska materice.
Šta da radite: Nemojte dugo da stojite, podignite noge kada možete i izbegavajte da ih prekrstite. Klistir može da vam pomogne i ublaži hemoroide,savetuje Parenting.

Izvor: S MEDIAsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    7 korisnika
Ocena:    4.29 (odlican)


Facebook

Twitter

Možda je nekim drugim planetama Zemlja pakao.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.