Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Oprezno s čajevima tokom trudnoće
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

25.04.2013. |  8131 pregleda  | 

Oprezno s čajevima tokom trudnoće


Biljni preparati se uglavnom uzimaju bez prethodne konsultacije s lekarom ili farmaceutom i cesto se pogrešno veruje da su, zbog prirodnog porekla, apsolutno bezbedni.

Violeta Popov, farmaceut u Institutu za proucavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pancic“, i oni mogu da ispolje nezeljena dejstva. Narocito mogu biti opasni kod trudnica i dojilja, te se njima savetuje oprez.

Za neke biljne lekovite sirovine, kaze ona, dokazano je da su štetne za upotrebu tokom trudnoce i dojenja, dok za vecinu nema podataka o bezbednosti.

"Zato ih je, posebno u prva tri meseca trudnoce, najbolje izbegavati. Upotreba biljnih sirovina za ublazavanje tipicnih tegoba tokom trudnoce, kao što su mucnina, povracanje, opstipacija, tegobe uzrokovane blazim urinarnim infekcijama, zasnovana je na iskustvima tradicionalne medicine, a pouzdanih podataka o njihovoj bezbednosti nema", kaze za "Blic" Violeta Popov i dodaje da zbog toga ove proizvode treba upotrebljavati samo po preporuci i uz nadzor lekara.

Kamilica
Za ublazavanje mucnine tokom trudnoce tradicionalno se upotrebljavaju: list maticnjaka (Melissae folium), list pitome nane (Menthae piperitae folium), cvet kamilice (Chamomillae flos), djumbir (Zingiberis rhizoma). Medjutim, kaze Violeta Popov, djumbira treba da izbegavate ako imate kontrakcije i krvarenje iz materice, a list nane ako vas muci gorušica.

Ruzmarin
Naime, mnoge biljke s etarskim uljima mogu da izazovu kontrakcije ili krvarenje. Takve su list ruzmarina (Rosmarini folium), herba hajducke trave (Millefolii herba), plod kleke (Juniperi fructus), nadzemni deo i koren peršuna (Petroselini herba et radix). Ovo se, medjutim, ne odnosi na peršun kao zacin.

Takodje se ne preporucuje ni upotreba etarskih ulja za masazu i inhalaciju jer mogu da dovedu do kontrakcija.

Opšta je preporuka da se pre upotrebe bilo kog proizvoda na bazi lekovitih biljaka detaljno obavestite o njegovoj primeni tokom trudnoce i dojenja.

Za ublazavanje mucnine
Za ublazavanje mucnine moze da se koristi mešavina koja sadrzi jednake kolicine lista maticnjaka, lista nane i cveta kamilice. Za pripremu cajnog napitka kašiku ove mešavine prelijte sa 200 ml kljucale vode, poklopite i ostavite da stoji 10, 15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju sveze pripremljenog caja.
Kod opstipacije probleme treba rešavati promenom nacina ishrane.

Uz prethodnu konsultaciju s lekarom, mozete da koristite tzv. zapreminske laksanse. Oni sadrze sluz koja u crevima bubri, pritiska zid creva, povecava zapreminu stolice i tako olakšava praznjenje. U tu svrhu najcešce se koriste: celo seme lana (Lini semen), seme i semenjaca indijske bokvice (Plantaginis ovatae semen/testa), seme buacka (Psyllii semen). Ove biljne sirovine treba uzimati s dosta tecnosti.

U trudnoci ne smeju da se koriste tzv. nadrazajni laksansi kao što su npr. kora krušine (Frangulae cortex) i list sene (Sennae folium) jer mogu da izazovu kontrakcije.

"Za ublazavanje tegoba kod blazih urinarnih infekcija ne smeju da se koriste cajevi koji sadrze list planike, odnosno uve (Uvae ursi folium). Na našem trzištu postoji cajna mešavina namenjena trudnicama i deci koja moze olakšati tegobe usled urinarnih infekcija, a ne sadrzi list ove biljke", kaze Violeta Popov. 

Izvor: MONDOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    28 korisnika
Ocena:    4.11 (odlican)


Facebook

Twitter

Ne spuštajte ruke, ima još da se glasa.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.