Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Postporođajnu depresiju je moguće predvideti
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

07.06.2013. |  10526 pregleda  | 

Postporođajnu depresiju je moguće predvideti


Dobre vesti za sve trudnice koje strahuju od postporodjajne depresije dolaze nam iz Kalifornije.

Najnovije istrazivanje pokazalo je da nivo jednog od hormona stresa koji ispušta posteljica moze predvideti rizik za razvoj postoporodjajne depresije.

- zene koje pre porodjaja imaju visok nivo ovih hormona imaju vece šanse da pate od postporodjajne depresije – kaze koautorka studije Laura Glin, psiholog s cepmen univerziteta u Kaliforniji.

Posteljica, koja je unutar materice i osigurava bebi ishranu, proizvodi razlicite kolicine takozvanog oslobadjajuceg hormona kortikotropina (pCRH) tokom trudnoce. Nedugo nakon porodjaja dolazi do naglog porasta. Naucnici veruju da hormon ima vaznu ulogu kad se zena porodi.

zene koje rode prevremeno imaju viši nivo pCRH-a od onih koje rode u terminu. Da bi razumeli kako je nivo pCRH povezana s postporodjajnom depresijom, naucnici su merili nivo hormona u krvi kod 170 trudnica u 15, 19, 25, 31. i 36. nedelji trudnoce. Odredili su nivo depresije na tri i šest meseci nakon porodjaja.

zene koje su sredinom trudnoce (u 25. nedelji) imale visok nivo pCRH imale su vece šanse da padnu u postporodjajnu depresiju tri meseca nakon porodjaja. Medjutim, naucnici nisu pronašli povezanost izmedju pCRH nivoa i depresije koja se pojavljuje nakon šest meseci.

Rezultati istrazivanja mogli bi pomoci kod ranog prepoznavanja zena koje su u opasnosti od postporodjajne depresije, a lekari u tom slucaju mogu na vreme da intervenišu. Naime, zenama koje se bore sa depresijom i novom ulogom majke moze biti teško da potraze strucnu pomoc. Srecom, ranije otkrivanje mogucnosti pojave depresije moglo bi pomoci lekarima da reaguju.

Osim toga, rano otkrivanje rizika je vazno i zbog toga što postporodjajna depresija moze da ima trajne posledice.

- Ne samo da majka boluje, vec ce njena depresija uticati na razvoj deteta i ostaviti prilicno dubok trag – kaze Glin.

Naucnica je izjavila kako nije sigurna zašto visok nivo pCRH moze predvideti rizik od depresije, ali pretpostavlja da je to zato što hormonalnom sistemu kod nekih zena treba više vremena da se vrati u stanje pre trudnoce. Rezultati istrazivanja su pokazali i da postporodjajna depresija koja se javlja ubrzo nakon porodjaja moze imati drugacije uzroke od depresije koja se pojavljuje kasnije.

Izvor: Net.hr; Telegraf.rssvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    9 korisnika
Ocena:    3.89 (dobar)


Facebook

Twitter

... da u proseku covek izgovori skoro 5.000 reci dnevno, ipak 80% od toga prica sam sa sobom?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.