Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Pritisak u trudnoći
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

03.11.2008. |  13834 pregleda  | 

Pritisak u trudnoći


Trudnice su zdrave žene, međutim, iz još neutvrđenih razloga kod 10 odsto budućih majki nastaje hipertenzija. Laički posmatrano, povećanje krvnog pritiska u početku je neznatno, obično bude oko 140/90 mmHg, ali dovoljno da u pojedinim slučajevima izazove stanje preeklampsije i eklampsije, dve za život opasne komplikacije u trudnoći. Ove bolesti povišenog krvnog pritiska opisane su odavno, još pre nove ere, kada su ljudi živeli na svežem vazduhu i konzumirali nezagađenu hranu, ali do danas, uprkos najsavremenijim istraživanjima, nisu otkriveni svi činioci u lancu nastanka trudničke hipertenzije i njenih posledica.

Hipertenzija je, uz krvarenje i infekcije, jedno od tri stanja koja najviše zabrinjavaju lekare, budući da izrazito povišen krvni pritisak ugrožava život trudnice i ploda. Na 100.000 trudnoća jedna do dve žene umru zbog hipertenzije, odnosno 16 odsto svih smrtnih slučajeva trudnica izazvano je hipertenzijom, objašnjava važnost ranog otkrivanja i brižljivog lečenja povišenog krvnog pritiska doc. dr Željko Miković, načelnik Odeljenja za visokorizične trudnoće u GAK „Narodni front“.

Prvorotke češće boluju
Trudnoćom izazvan povišeni krvni pritisak nastaje posle 20. nedelje, većinom kod žena kojima je to prva trudnoća, budući da su 70 odsto žena sa ovom hipertenzijom prvorotke. Smatra se da je stanje trudnice sa povišenim pritiskom još opasnije kada se laboratorijskim analizama otkriju belančevine u mokraći (preeklampsija). Ovo stanje prepoznaje se i po generalizovanim otocima po licu, rukama i nogama. Ako preeklampsija postane teška i potraje, može nastati eklampsija, odnosno konvulzije sa gubitkom svesti koje podsećaju na epileptični napad, čak i prestanak disanja. Eklampsiju najavljuje glavobolja, mrlje u vidnom polju, blesak ili svetlucanje pred očima.

Hipertenzija u trudnoći je multiorganski poremećaj – objašnjava dr Miković – budući da je to bolest krvnih sudova koja osim bubrega zahvata i mozak, srce, jetru i druge vitalne organe. Dokazano je da nasledni činioci imaju važnu ulogu u pojavi hipertenzije i eklampsije u trudnoći, jer se povišen pritisak nasleđuje po ženskoj liniji. U rizične činioce za pojavu eklampsije ubrajaju se i blizanačka trudnoća, hronična hipertenzija, trudnoća posle 35. godine i gojaznost, budući da je eklampsija tri puta češća kod starijih trudnica i onih sa prekomernom težinom. Starije trudnice često imaju povišen pritisak i pre graviditeta, a ponekad za njega i ne znaju sve dok im ne bude otkriven u trudnoći.
– Trudnička hipertenzija i bolesti koje je prate nastaju kao rezultat bolesti krvnih sudova. Kod tih trudnica pritisak se ne bi povećao da nije nastalo oštećenje unutrašnjeg sloja (endotela) malih krvnih sudova, zbog kojeg postaju preosetljivi i skupljaju se. Posledica suženja krvnih sudova je nedovoljna ishranjenost vitalnih organa i povećana propustljivost za tečnost koja se izliva u međućelijski prostor i nastaju otoci. Mozak na nedostatak hrane i kiseonika može da reaguje gubitkom svesti i konvulzijama čitavog tela (eklampsija). U takvim uslovima moguć je i edem pluća ili popuštanje bubrežne funkcije – kaže dr Miković, napominjući da je smrtnost od eklampsije bila i 30 odsto, pre svega zbog otoka mozga, nakupljanja tečnosti u plućima i posledičnog popuštanja srca.

Srećom, njena učestalost se smanjuje. Ranije je svaka 600. trudnica imala eklampsiju, a danas, zahvaljujući blagovremeno preduzetoj dijagnostici i terapiji, proredila se toliko da tek jedna od 2.500 trudnica dobije eklamptični napad. Poslednjih godina u GAK „Narodni front“ od eklampsije nije umrla nijedna žena, dodaje naš sagovornik.

Korist od vitamina E i Ce
U moguće uzroke trudničke hipertenzije i eklampsije ubrajaju se poremećaj u formiranju posteljice, sistemska inflamatorna reakcija, imunološka netolerancija majčinog organizma na plod koji sadrži očeve antigene.

Hipertenziju može izazvati i oksidativni stres koji različitim biohemijskim procesima skuplja krvne sudove, povećava pritisak i stvara mikrokoagulacije. Da bi se u trudnoći on predupredio, preporučuje se uzimanje vitamina E i Ce i dosta svežeg povrća i voća.

Kod preeklampsije generalizovani otoci ne smeju da se leče diureticima, jer će ti lekovi isprazniti već poluprazne krvne sudove, a dete će zbog toga dobijati još manje hranjivih sastojaka i kiseonika. Teška komplikacija preeklampsije je i „hellp“ sindrom koji se ispoljava povećanim enzimima jetre, sniženim trombocitima, stvaranjem ugrušaka u malim krvnim sudovima i hemolizom. Smrtnost trudnica od ove komplikacije je oko tri odsto, a smrtnost ploda od 10 do 30 odsto.

Stalni deficit krvi u posteljici, zbog kojeg plod ne dobija dovoljno kiseonika i hranjivih materija, nepovoljno utiče na njegov razvoj. Na rođenju takva deca imaju manju težinu i najčešće se rađaju pre vremena.

Krvni sudovi zdrave posteljice za devet meseci ostare koliko drugi za 90 godina, imao je običaj da kaže prof. dr Radmio Jovanović, jedan od pionira srpske perinatologije. Kada je pritisak povišen, starenje krvnih sudova posteljice je duplo brže, a ishranjenost ploda je neuporedivo manja. Ako se poremećaji izazvani hipertenzijom ne otkriju i ne leče blagovremeno, zaostajanje u rastu može izazvati smrt ploda. U preeklampsiji iznosi čak 10 odsto.

Nema pouzdanih znakova
Prema rečima našeg sagovornika, ne postoji nijedan dovoljno pouzdan test na osnovu kojeg bi se unapred mogla predvideti preeklampsija. Otoci nisu uvek znak hipertenzije i njen nagoveštaj, naglašava dr Miković. Pojava edema na nogama, recimo, može biti i posledica pritiska ploda na venski sistem, a moguće su preeklampsije i bez hipertenzije. U retkim slučajevima, pritisak se povećava tek posle proteinurije, a tek izuzetno posle napada eklampsije. Ili, cela trudnoća prođe bez hipertenzije, a posle porođaja u prvih 48 sati porodilja dobije preeklampsiju.

Da li se ovo stanje može sprečiti? Još 1937. pokušalo se sa restrikcijom soli, ali neslana ishrana nije dala očekivane rezultate, mada bi svakako u trudnoći trebalo izbeći suhomesnate proizvode, slane sireve i druge zasoljene namirnice. Kasnije je bilo pokušaja da se kalcijumom spreči preeklampsija, ali ni to nije donelo uspeh, zatim je na red došla terapija ribljim uljem i omega-tri masnim kiselinama, pa ni to nije pomoglo, kao ni male doze aspirina. Sad se mnogo očekuje od antioksidansa E i Ce, jer su neki preliminarni rezultati velikih studija koje su u toku veoma ohrabrujući.

Kod blage preeklampsije medicinski tretman se sastoji u mirovanju, praćenju krvnog pritiska, telesne težine i prisustva belančevina u urinu. Ukoliko se „donji“ pritisak ne poveća iznad 100 mmHg, i nema drugih simptoma, sa trudnoćom se može nastaviti dok dete ne bude dovoljno zrelo za porođaj. Visok skok pritiska leči se antihipertenzivnim lekovima, a eklampsija magnezijum sulfatom i benzodiazepinom. Ako lekovi ne pomognu, najbolja terapija je porođaj ili prekid trudnoće, a sve promene na krvnim sudovima iščezavaju za nekoliko nedelja. Nadzor je potreban još dva do četiri dana posle porođaja, jer je moguće da eklampsija i tada nastane. Deca majki sa hipertenzijom se rađaju sa manjom telesnom težinom, ali imaju zrela pluća koja im omogućavaju opstanak.

Izvor: POLITIKA, Vera Boškovićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    30 korisnika
Ocena:    4.63 (odlican)


Facebook

Twitter

... da se bebe radjaju bez casica u kolenima, javljaju im se tek u periodu od drugog meseca zivota?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.