Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Prvi simptomi trudnoće
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

09.03.2010. |  19880 pregleda  | 

Prvi simptomi trudnoće


Neke žene osete rane simptome trudnoće već nakon nekoliko dana od začeća, a druge ne osećaju apsolutno ništa ni nakon nekoliko nedelja trudnoće.
Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki od simptoma koje ćemo vam opisati, prva stvar koju bi trebalo da uradite je da posetite svog ginekologa.

Pojačan osećaj mirisa i ukusa
Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost mogu da izazovu mučninu. Osećaj ukusa može dramatično da se promeni, pa je moguće da više nećete moći da jedete hranu ili da pijete pića koja inače volite. Takođe, ukus metala u ustima je česta pojava kod trudnih žena.

Napetost u grudima
Žene često u ranom stadijumu trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice takođe mogu da porastu, da potamne i da postanu veoma osetljive. Vene takođe mogu da postanu izraženije, a sve ove promene dešavaju se zbog pripreme tela za dojenje.

Umor
Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromesečja, osećati veoma iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta nivoa progesterona i povišene telesne temperature.

Blago krvarenje
Osam do 10 dana nakon ovulacije, neke žene mogu imati blago krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada uobičajeno počinje menstrualno krvarenje. Ovo krvarenje je rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Vrtoglavica i nesvestica
Zbog činjenice da trudnoća utiče na osećaj mirisa i ukusa trudnice nenamerno izbegavaju hranu i preskaču obroke. To uzrokuje nizak nivo šećera, što može da dovede do vrtoglavice i nesvestice. Ako stojite duže vreme, pojačani pritisak materice na arterije u nogama može da uzrokuje pad krvnog pritiska, što takođe rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

Zatvor
Da bi se apsorbovale sve hranjive materije koje su potrebne za rast vaše bebe, hormoni usporavaju metabolizam, što dovodi do zatvora. Da biste izbegli konstipaciju, jedite što više svežeg voća i povrća i pijte dosta vode.

Nervoza
Sa hormonima koji im luduju po telu i uz podnošenje umora i mučnine, nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadijumu trudnoće. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte da se distancirate i odete da se odmarate.

Grčevi i glavobolje
U prvih nekoliko nedelja od začeća, možete imati grčeve i osećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati i bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i blago, morate odmah prijaviti lekaru. Trudnice mogu imati i česte glavobolje koje su rezultat velikih hormonalnih promena.

Gorušica
Iako se gorušica i problemi sa probavom obično vezuju za kasnije stadijume trudnoće, kod nekih žena se mogu javiti u ranijem razdoblju. Hormoni usporavaju varenje, što znači da vam je stomak duže pun. Želudačna kiselina se zbog toga može vraćati u dušnik uzrokujući neprijatnost i mučninu.
Savet plus: Kiselinu možete ublažiti lekovima, pa se posavetujte sa lekarom oko terapije. Uveče izbegavajte tešku ili začinjenu hranu jer može pojačati problem.

Pojačan iscedak
Mnoge trudnice primete da imaju pojačan gusti beli iscedak. Ne paničite, to je normalno u trudnoći, ali ako primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite lekaru.

Mučnina i povraćanje
Jutarnja mučnina može da se pojavi vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego primetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih hvata grip. Iako se zove jutarnja mučnina, može se javiti u bilo koje doba dana, u navratima ili po ceo dan i noć. Refleks povraćanja se veoma lako javlja u trudnoći, pa vas čak i najobičnije pranje zuba može isprovocirati.
Savet plus: Česti i manji obroci mogu da pomognu da prevaziđete ovaj problem. Mučnina može da se pogorša ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvek imate nešto za grickanje pri ruci.

Učestalo mokrenje
Konstantna potreba za pražnjenjem bešike može da počne već u prvoj nedelji trudnoće. Kako se materica naglo povećava nakon oplodnje, tako pritiska mokraćnu bešiku i posledično se javlja potreba za mokrenjem. Urin može da potamni i da ima jači miris u odnosu na pre trudnoće.
Savet plus: Učestalo mokrenje je znak da bi trebalo da pijete više vode. Ako osetite bol ili peckanje tokom mokrenja, razgovarajte sa lekarom jer to može biti znak upale ili infekcije.

Promene na koži
Možda ćete primetiti bubuljice na licu koje su rezultat hormonalnih promena. Ovaj problem se najčešće stabilizuje do drugog tromesečja. Takođe, postoji mogućnost i da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.

Izvor: ALOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    36 korisnika
Ocena:    4.81 (odlican)


Facebook

Twitter

... da 84% jabuke cini voda?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.