Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Uzroci vanmaterične trudnoće
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Trudnoća

02.08.2012. |  2401 pregleda  | 

Uzroci vanmaterične trudnoće


Infekcije, oštećenja i ranije operacije na jajovodima, prekidi trudnoće, pušenje, anomalije unutrašnjih, genitalnih organa, kontraceptivi i vantelesna oplodnja neki su od najvažnijih faktora rizika za vamateričnu trudnoću.

Ovo stanje javlja se jednom na 150 trudnoća, i može da bude opasno po život trudnice.

Vrlo je slična drugim poremećenim oblicima trudnoće: spontanim pobačajima, ranom uginuću ploda u materici ili komplikacijama rane normalne trudnoće.

Ovi razlozi, prema rečima dr Spasa Anđelića, ginekologa i akušera, načelnika dnevne bolnice u GAK "Narodni front", mogu da navedu na pogrešan put, dijagnostiku i lečenje:
- Ni trudnica, ali ni doktor ne mogu sigurno da prepoznaju simptome vanmaterične trudnoće. Međutim, već posle trideset dana od oplodnje, ako ciklus počinje krvarenjima koja nisu mentrualna, a postoje i simptomi trudnoće, trudnica može da posumnja na vanmateričnu.

Posebno ako uz krvarenje ima i bolove u maloj karlici, i ako je taj bol jak i iznenadan. Tada obično dolazi do prskanja jajovoda i krvarenja u trbuh koje nekada može da ugrozi i život pacijentkinje.
- Ako je postojala jedna vanmaterična trudnoća, povećava se šansa da će i sledeća biti ista. Međutim, posle vanmaterične, veliki broj žena ima normalnu trudnoću, koju dovede do kraja i završi rađanjem zdravog deteta - objašnjava dr Anđelić.

Postoji nekoliko načina lečenja vanmaterične trudnoće. Glavni, najčešći i najefikasniji je hirurški put, bilo da se radi klasična hirurgija ili laparoskopija.
- U nekim slučajevima, kada su ispunjeni uslovi za to, može da se primenjuje medikamentozni način lečenja, davanjem određenih lekova, injekcija bez operativnog zahvata - navodi dr Anđelić. - Postoji u vrlo malom broju i spontano izlečenje, ali se ono prati isključivo u bolničkim uslovima.

NE STIŽE DO MATERICE
U 95 odsto slučajeva oplođena jajna ćelija kod vanmaterične trudnoće zadržava se u jajovodu i nikad ne stigne do materice. Razlog su oštećenja jajovoda zbog infekcija, abortusa, raznih anomalija, koja "blokiraju" put jajnoj ćeliji do materice.

Izvor: NOVOSTI, M. V.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    1 korisnika
Ocena:    3.00 (dobar)


Facebook

Twitter

Vi vredite samo onoliko koliko ste drugima potrebni.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.