Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > TV ekran puca i nasilje
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Vaspitanje

02.06.2012. |  678 pregleda

TV ekran puca i nasilje


GOTOVO nema dana, a ni časa, da nas sa TV ekrana, koji god kanal da okrenemo, ne “zapljuskuju” odsečene glave, preklani grkljani, prostreljena prsa... Od japanskih crtaća, preko kung fua i istorijskih spektakala, do akcionih i ratnih filmova - sve je puno agresije i krvi.

Čak i kad bi se domaće TV kuće ovoga čuvale da ne bi pale pod sankcije RRA, ovakva pravila za kablovske operatere ne važe. Njima nikada neće stići opomena Radiodifuzne agencije jer su, na primer, “Spartaka” prikazivali u ranim večernjim satima, što se desilo jednoj domaćoj televiziji, pa je ovaj, prilično krvav istorijski serijal morala da prebaci u termin posle ponoći.

S obzirom na to da građani Srbije, prema istraživanjima “Pozitiv centra za digitalne medije”, provode prosečno 153 minuta dnevno pred ekranima (prema nekim drugim istraživanjima ove brojke idu i do pet sati dnevno), količina nasilja na TV svakako treba da zabrine. Problemi su najvidljiviji kod dece. Ona u proseku dnevno gledaju televiziju od dva do četiri sata.
- Deca od tri godine ne prave razliku između stvarnosti i mašte, dok deca od šest do 10 veruju da je većina stvari koje vide u TV programima istinita. Prema istraživanju na jednom američkom univerzitetu, svaki četvrti student imao je dugotrajne strahove zbog filma ili emisije koje je gledao u detinjstvu, a 26 odsto se i dalje oseća uznemireno zbog takvog medijskog iskustva - kaže dr Aleksandar Jugović, sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Kratkoročne efekte izloženosti medijskom nasilju kod mlađih možemo videti kroz ispoljavanje agresivnih misli, osećanja i ponašanja. Dugoročni efekti mogu rezultirati stalnom opreznošću prema potencijalnim neprijateljima, agresivnim akcijama prema drugima, očekivanjima da će svi drugi biti agresivni, pozitivnim stavovima prema upotrebi nasilja kao “ključu” za rešenje problema, smanjenjem saosećajnosti za druge... Mališani mogu da postanu “imuni” na scene užasa, da imitiraju nasilje koje su videli i da se identifikuju sa žrtvom ili nasilnikom.

Neka istraživanja pokazala su da deca uglavnom do sredine tinejdžerskog doba odgledaju 15.000 sati TV programa, što je više vremena nego što ukupno provode sa najbližima, učiteljima i prijateljima! Ona do 18. godine na televiziji vide oko 16.000 simuliranih ubistava i oko 200.000 nasilnih činova.
- Istraživanja pokazuju i da deca koja su u ranom uzrastu više konzumirala sadržaje nasilja, imaju veću verbalnu i fizičku agresivnost od one koja su bila manje izložena. Ona su pokazivala i neprijateljske predrasude prema sredini i drugim ljudima - kaže Jugović.

Naravno, izloženost nasilju kroz medije nije samo po sebi dovoljno, ali ono ipak jeste jedan od ključnih faktora koji, u kombinaciji sa drugima, povećava verovatnoću ispoljavanja devijantnih ponašanja.

Filmsko nasilje ima uticaj i na odrasle, nekad pozitivno, češće negativno. Psihoanalitičari kažu da neki gledajući agresivne emisije doživljavaju katarzu i prazne nagomilan stres i bes, pa su u realnom životu posle “mirni kao bubice”. Kod drugih to podstiče agresiju i oni kopiraju viđeni model ponašanja. Ima i onih trećih, kod kojih čak može da stvori nerealan i predimenzioniran strah od kriminala.

Dragan Ilić, TV kritičar, smatra da se količina nasilja na ekranima već godinama ne menja. Ona ne raste, ali ni ne opada. Tu svrstava i legendarne ratne filmove “Neretva” i “Kozara”, za koje kaže da su prepuni eksplicitnih scena užasa, ali nikom nije palo na pamet da ih emituje posle 22 sata.

Njega, ipak, mnogo više zabrinjavaju agresivni sadržaji u informativnim emisijama:
- Tu mislim i na verbalnu i na stvarnu agresiju; na kajrone u vestima “zaklao ženu”, “našli leš dečaka” i slično, kao i na slike krvavih mrlja posle ubistava ili samoubistava. Toliko je bilo verbalne agresije u vreme predizborne kampanje da su me deca pitala: “Hoće li sad biti rat?” Kada je na TV-u američki akcioni film pun krvi, roditelji uvek mogu da ga isključe, ali vesti su na svakih sat ili dva tokom dana!

Po njegovom mišljenju, jedno od najbitnijih iskustava je zajedničko porodično gledanje televizije, pa čak i crtaća, a posebno filmova tipa “Hari Poter”, gde roditelji treba mališanima da objasne i socijalne odnose i zastrašujuće scene.

FORMALNO ZABRANJENI
REPUBLIČKA radiodifuzna agencija Srbije propisala je obavezu emitovanja određenih sadržaja samo u doba kada deca i omladina ne bi trebalo da prate TV programe. To se odnosi na emitovanje scena seksa, erotike i filmova s izrazito brutalnim nasiljem. Njihovo emitovanje je formalno dozvoljeno samo između ponoći i šest časova ujutru. Kazne za nepridržavanje su interna opomena i javno upozorenje, ali i 30 dana suspenzije programa i trajno oduzimanje dozvole za emitovanje. Ovo se ne odnosi na kablovske programe. Takođe, nije jasno precizirano šta spada u eksplicitno nasilje, a šta u “dozvoljeno”.

CRTAĆI UMESTO BAJKI
ŠTO se tiče novih crtanih filmova, oni su, kaže TV kritičar Dragan Ilić, zamenili bajke, koje su takođe često bile strašne. Vaspitna uloga im je ista - osim da nauče mališane jasnoj razlici između dobra i zla, cilj im je i da ih oslobode straha. Sve sondaže gledanosti, ipak, pokazuju da akcioni filmovi, uprkos hiperprodukciji, nisu u vrhu gledanosti. Rekorde “tuku” porodične serije - naše, turske, indijske... - To je ohrabrujuće, jer pokazuje koliko su nam i dalje važne bazične ljudske i porodične vrednosti - zaključuje Ilić.

Izvor: NOVOSTI, Vojislava C. Spasojevićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da se topla voda smrzava brze od hladne vode?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.