Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Kako pomiriti decu i roditeljska pravila
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Vaspitanje

26.06.2012. |  1128 pregleda  | 

Kako pomiriti decu i roditeljska pravila


Ako brzo popuštate od ustanovljenih pravila i zabrana, ili ne ispunjavate obećanja, pravite veliku grešku u odgajanju dece. Tajna uspešnog roditeljstva krije se u doslednosti.

Kada obećate detetu da ćete nešto učiniti, ispunite to, ili izbegavajte da obećavate nemoguće. Ako ne poštujete sopstvenu reč, gradite kod deteta osećaj da je u redu da krši data obećanja i da uverava druge u nešto što ne može da ispuni.

Ukoliko detetu branite da se penje na ogradu, ili da skače po krevetu, nemojte odustati od zabrane ni ako deseti put pokušava da sprovede svoju nameru u delo. Morate ostati pri svojoj odluci i istrajati, čak i kada dete počne da pravi scenu.

Zamolite ostale ukućane da uvek stanu uz vašu odluku i izrečenu zabranu, jer tako detetu stavljate do znanja da je cela porodica složna u negativnom stavu prema onome što ono radi.

Uspostavite porodična pravila i moguće posledice. Tako će deca bolje razumeti pravila, a imaće veći osećaj odgovornosti, jer su učestvovali u "izradi pravilnika".

Neka pravila moraju biti jednaka za sve članove porodice. Ako uvek jedete u dnevnoj sobi, ne možete zahtevati od deteta da razume da mora da jede za trpezarijskim stolom.

Kada se pravila odnose i na roditelje, potrudite se da ih ne kršite. Kada se to dogodi, ne zaboravite na "kaznu". Svi grešimo, ali važno je kako se borimo sa greškama. Zato prenesite svom detetu značaj priznavanja greške, posledica i vraćanja na pravi put.

Ako dete prekrši dogovoreno pravilo, odmah reagujte i ukažite mu na posledice koje će morati da se sprovedu.

Ne zaboravite da jasno definišete pravila. Ako zahtevate od deteta da bude uredno, objasnite mu šta sve podrazumeva taj zahtev. Možda će dete želeti da ispoštuje zahtev, a ne zna šta je sve potrebno da uradi, pa će uvek praviti iste greške.

Izvor: MONDOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    3 korisnika
Ocena:    4.67 (odlican)


Facebook

Twitter

Ne spuštajte ruke, ima još da se glasa.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.