Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Kako vaspitati dete čvrstog karaktera
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Vaspitanje

28.12.2009. |  9903 pregleda  | 

Kako vaspitati dete čvrstog karaktera


Želite da vaše dete izraste u čoveka koji će biti sposoban da izgradi zdrav i stabilan život? Preduslov za to je čvrst karakter. On se gradi tokom detinjstva i zahteva veliku posvećenost roditelja.

Pravilan odgoj deteta zahteva vreme i posvećenost. To danas nije nimalo lak posao s obzirom na to da roditelje sa svih strana pritiskaju obaveze. Postati roditelj je prirodna stvar, ali biti dobar roditelj mnogo je veći izazov. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izgradite čvrst karakter deteta.

Roditeljstvo na prvome mestu
Uz mnoštvo obaveza na poslu i kod kuće, vrlo je teško da se potpuno posvetite roditeljskoj ulozi. Međutim, to je glavna stvar, ako želite da imate karakterno dete. Vi ste ti koji gradite njegov karakter, zato morate u potpunosti da buedte prisutni i vaspitavate ga. Deca moraju da budu vaš prioritet.

Budite dobar primer
Kako god okrenuli, vi svojoj deci jeste primer - dobar ili loš. Vi bi trebalo da izaberete kakav primer želite da pružite deci. Na primer, ako dete uveravate da je pušenje loše i štetno, a pritom sami pušite, šaljete kontradiktorne signale i zapravo ste loš primer. Kako želite da vaše dete postupa, tako morate da postupate i vi.

Otvorite oči i uši
Kako biste otkrili pod kakvim je sve uticajima vaše dete, moraćete dobro da otvorite oči i uši. Posmatrajte šta vaše dete čita, sluša, gleda. Otkrijte kakve sadržaje na internetu prati i sa kim se druži. To ne znači da morate da ga stavite pod stakleno zvono, ali morate da budete upućeni kako biste pravovremeno reagovali i otkrili da je dete pod štetnim uticajem nekoga ili nečega.

Kažnjavajte s ljubavlju
Kažnjavanje je danas na lošem glasu, a kao rezultat toga imamo nedisciplinovanu i nepristojnu decu. Morate da znate da postavite ograničenje svom detetu. Kada ga kažnjavate, činite to sa ljubavlju. Razgovorom mu obasnite zašto to činite pa mu ukažite gde je pogrešilo. Napomenite da to što ga kažnjavanje ne znači da ga ne volite, nego baš suprotno. Deca na taj način uče kako trebaju da se ponašaju.

Naučite da slušate decu
Odrasli vrlo često zaboravljaju da su i deca ljudi, pa se razgovor sa njima pretvara u jednosmernu komunikaciju. Naučite da slušate svoju decu jer i ona imaju šta da kažu. Neka komunikacija sa njima bude razgovor ravnopravnih. Uvažavajte ih jer ćete na taj način izgraditi poverenje.

Pratite detetovo obrazovanje
Škola je važan deo detetovog života i za njih može da bude vrlo stresna. Okruženi su mnoštvom ljudi, a neki od njih nisu dobronamerni. Školsko gradivo može da bude teško i zahtevno. Razgovarajte sa detetom o tome šta se događa u školi, slušajte ih i pomažite im oko gradiva. Deca moraju da osete da vas njihov život zaista zanima.

Izvor: Lepota&Zdravljesvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    21 korisnika
Ocena:    4.05 (odlican)


Facebook

Twitter

Ne pretičite pametnije od sebe.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.