Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Neredovan odlazak dece na spavanje utiče na ponašanje
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Vaspitanje

01.11.2013. |  8334 pregleda  | 

Neredovan odlazak dece na spavanje utiče na ponašanje


Deca koja ne odlaze redovno u krevet u isto vreme sklonija su razvijanju problema u ponašanju, pokazala su nova svetska istrazivanja.

Strucnjaci su, izmedju ostalog, proucavali pojavu hiperaktivnosti, ponavljano loše ponašanje, probleme s vršnjacima i emocionalne poteškoce.

Osim toga, neodlazak na spavanje u isto vreme škodi razvoju mozga i sposobnosti regulisanja nekih vrsta ponašanja kod mališana.

Medjutim, strucnjaci su takodje otkrili da je taj efekat reverzibilan, jer su roditelji koji su poceli da stavljaju svoju decu na spavanje u isto vreme primetili poboljšanja u njihovom ponašanju.

Inace, studijom kojom je bilo obuhvaceno više od 10.000 dece, pratio se odlazak na spavanje dece stare 3, 5 i 7 godina i belezile su se informacije njihovih roditelja i ucitelja o ponašanju.

Deca stara 3 godine najcešce su odlazila na spavanje u razlicita vremena, polovina dece od 7 godina su redovno odlazila u krevet izmedju 19.30 i 20.30 sati, dok je samo 9 odsto išlo na spavanje posle 21 sat.

Strucnjaci su otkrili da su ona deca koja su celo detinjstvo odlazila na spavanje u razlicito vreme pokazala pogoršanje ponašanja.

Medjutim, ona koja su u periodu od 3 ili 5 godina odlazila na spavanje u razlicito vreme, ali su sa 7 godina krenula da spavaju u isto vreme pokazala su primetno poboljšanje u ponašanju. 

Izvor: BLICsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    3 korisnika
Ocena:    3.67 (dobar)


Facebook

Twitter

... da je Madrid jedini glavni grad u Evropi koji nije stacioniran na reci?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.