Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Vikend bez TV-a!
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Vaspitanje

13.06.2012. |  864 pregleda

Vikend bez TV-a!


Nije tajna da je „čarobna kutija“ postala najdostupnija i najjeftinija dadilja, iako program obiluje nasilnim i agresivnim scenama. Pri tom se zanemaruju druge važne aktivnosti kao što su čitanje, sport, igranje i druženje.

Isljučite TV i otvorite knjigu, poručuju stručnjaci.

Gubljenje vremena
- Kao prvo se nameće pitanje sadržaja televizijskih emisija, crtaća, scena koje dete gleda i uticaja koje takvi sadržaji mogu imati na dete, a kao drugo, tu je i aktuelno pitanje gubljenja vremena koje deca dnevno provedu ispred malih ekrana. Naime, zabrinjavaju statistički podaci koji govore o tome da deca već na uzrastu od dve do pet godina provedu dnevno više od tri sata gledajući televiziju, zanemarujući pri tom igranje i druženje - kaže za „Alo!“ pedagog Ksenija Sulejmanović navodeći da su preteranom gledanju televizije sklona deca koja su usamljena, zapostavljena, pa je to njihov beg od tuge i razočarenja. Danas preovladava mišljenje da nasilne scene aktiviraju agresivnost, ali koliki će uticaj biti zavisi i od drugih faktora: porodičnih odnosa, psihičkog stanja deteta, izloženosti nasilju u sredini u kojoj dete živi...
- Naročito negativno na decu deluje nasilje koje nije kažnjeno jer mladima upućuje poruku da je to dobar način rešavanja problema i ostvarivanja ciljeva - poručuje pedagog.

Šta preduzeti?
Svakako ne možemo ukinuti gledanje televizije, ali možemo ga vremenski ograničiti, na sat vremena dnevno, izbegavati gledanje televizije za vreme jela, tokom posete prijateljima, kada je korisnije da se deca interaktivno igraju i druže.
- Budite selektivni, preporučite detetu šta da gleda, gledajte i vi zajedno s njim kako bi ukazali na pozitivne vrednosti, kada ste u mogućnosti, komentarišite i zapitkujte dete o onome što se prikazuje, a što se tiče nasilnih scena, ukoliko ih vidi, obavezno objasnite da su to glumci i da nisu stvarno povređeni - savetuje Ksenija i dodaje:
- Isključivanje televizije vikendom je odličan način da shvatite koliko televizija udaljava celu porodicu od korisnih aktivnosti. Uzmite zdrav odmor od televizije i ponovo se fokusirajte na aktivnosti kao što su čitanje knjiga, vežbanje ili druženje sa celom porodicom i prijateljima.

Izvor: ALO, Nataša Lazovićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

San svakog praseta je da umre kao svinja.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.