Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Ako paracetamol ne pomogne može se dati i brufen
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

04.09.2008. |  11311 pregleda  | 

Ako paracetamol ne pomogne može se dati i brufen


Britanski lekari nedavno su sproveli istraživanje i došli do zaključka da je moguće bez posledica po dete koristiti oba leka naizmenično... Za sniženje temperature kod dece pedijatri najčešće prepisuju lekove paracetamol i ibuprofen, a najnovija istraživanja govore da nije štetno koristiti ih zajedno. Ipak, u slučaju novorođenčeta uzrasta do četiri meseca treba isključivo koristiti paracetamol, kažu za „24 sata” pedijatri dežurnog centra „Halo za zdravu bebu”.

Veoma je teško govoriti o tome da li je nešto bolje ili gore jer svako dete na svoj način reaguje na lekove. Roditelji su često u nedoumici da li je bolje koristiti samo paracetamol ili samo ibuprofen, ili i jedan i drugi. Britanski lekari nedavno su sproveli istraživanje i došli do zaključka da je moguće bez posledica po dete koristiti oba leka naizmenično. Pedijatri Gradskog zavoda za Hitnu pomoć smatraju da uzimanje oba leka nije neuobičajeno.
- Kada dete ima temperaturu od 40 stepeni, a nije je moguće skinuti jednim lekom, treba mu dati da popije paracetamol, a posle četiri sata i ibuprofen – kažu u Gradskom zavodu za Hitnu pomoć.

Iako britanski doktori, posle istraživanja koje je sprovedeno u toj zemlji, roditeljima kao prvi izbor preporučuju ibuprofen, srpski pedijatri kažu da je paracetamol lakši za želudac, bubrege i jetru deteta, ali da reakcija dece na iste lekove kada je u pitanju ista bolest, nije ista.
- Kod dece koja boluju od alergija treba izbegavati ibuprofen jer on može da isprovocira otežano disanje. Ako govorimo o deci koja nemaju tih problema, odnosno apsolutno zdravoj deci, roditelji treba da probaju najpre s paracetamolom, a ako ovaj lek ne skine temperaturu, treba preći na brufen. Kada kažemo „skidanje temperature” mislimo na skidanje samo za jedan stepen – kažu u Centru „Halo za zdravu bebu”.

Zabrinuti ili mladi, još uvek nedovoljno iskusni roditelji, nisu potpuno sigurni za koliko vremena treba očekivati „skidanje temperature”, ali u „Halo bebi” kažu da je 30 minuta optimalno vreme kada bi trebalo da dođe do nekakve reakcije.
- Postoji jedna veoma važna stvar kada je u pitanju delovanje leka. Roditelji često deci koja su bolesna ne daju dovoljno tečnosti, i tada dolazi do dehidracije. Svaki lek reaguje u kombinaciji sa vodom, tečnošću. Ako detetu ne dajete vodu, nijedan lek neće biti maksimalno efikasan – kažu u Centru.

Organizam ima svoje odbrambene mehanizme
Najpouzdaniji način merenja telesne temperature bebe jeste stavljanje toplomera ispod pazuha. Prema toj metodi, temperatura je povišena ako je iznad 37 stepeni. U slučaju kada je temperatura ispod 38,5 C treba dozvoliti organizmu da sam uključi svoje odbrambene mehanizme. Dete tada treba samo raskomotiti i davati mu što više tečnosti. Ipak, pedijatri preporučuju da se pri svakoj povišenoj temperaturi roditelji obrate lekaru-pedijatru.

Izvor: 24 SATA, R. Bulatovićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    9 korisnika
Ocena:    4.56 (odlican)


Facebook

Twitter

Ne pretičite pametnije od sebe.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.