Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Akutno zapaljenje larinksa (Laryngitis)
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

11.04.2006. |  13078 pregleda  | 

Akutno zapaljenje larinksa (Laryngitis)


Infekcija glasnih žica (larinksa), karakterišu je kašalj i promuklost. Etiologija Infekciju izazivaju virusi (virus influenzae, rhinovirus, adenovirus). Bakterije su veoma retki uzročnici laringitisa (izolovani su bacil difterije, Haemophilus influenzae i Streptococcus haemolyticus grupe A).

Često oboljenje, javlja se u svim uzrastima.
Mala deca koja snažno plaču ili viču tokom igre, takođe mogu da pokažu slične simptome. Potpomažući faktori su i konzumiranje hladnih pića, pušenje, pasivno pušenje i izloženost hemijskim iritansima.

Ispoljavanju simptoma obično prethodi infekcija gornjih disajnih puteva. Larin-gitis se manifestuje bolom u grlu, subfebrilnom temperaturom, suvim, neproduktivnim kašljem i lakom promuklošću.
Ponekad, naročito u odojčadi i male dece, oboljenje se javlja u težem obliku, koji karakterišu: jaka promuklost, inspiratorni stridor, dispneja, retrakcija međurebarnih prostora.

Komplikacije
Opstrukcija respiratornih puteva može biti blaga inspiratorna do ekspiratornog stridora i respiratornog distresa.

Lečenje
Lečenje je simptomatsko. Antibiotici nisu potrebni. Vazduh u prostoriji u kojoj boravi dete treba ovlažiti (puštanjem tople vode iz bojlera u kupatilu, pomoću pare...). Lekovi protiv kašlja ili antihistaminici nisu od koristi. Sedative ne treba davati jer deluju depresivno na disanje.
Pušenje u prostoriji u kojoj borave deca je zabranjeno. Kod starije dece treba odmarati glasne žice - govor treba da bude mekan, lagan - izbegavati glasni govor, viku i šaputanje. U težim oblicima oboljenja, umesto govora, pre-poručuje se komunikacija pismenim putem. Grlo može da se ispira toplim slanim rastvorom (1/2 kafene kašike soli u šolju vode). Unositi topla pića, kao što su čaj sa medom i limunom. Potražiti pomoć lekara kada dete: otežano diše, ima visoku temperaturu, otežano guta, iskašljava zeleni ili žućkasti ispljuvak, ako se promuklost održava preko mesec dana, ako se stanje deteta pogoršava.
Retko su potrebne inhalacije racemskim epinefrinom ili inhalacionim kortikosteroidima, kao i parenteralna primena kortikosteroida (Dexamethason).svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijateljuizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    9 korisnika
Ocena:    4.78 (odlican)


Facebook

Twitter

Sada se ne pravi pitanje, samo da je dete.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.