Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Cink unapređuje oporavak bolesnih beba
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

01.06.2012. |  779 pregleda

Cink unapređuje oporavak bolesnih beba


NjU DELHI - Davanje doze cinka novorođenčadi koja pate od bakterijske infekcije, kao što su pneumonija ili meningitis, omogućava njihov bolji oporavak i smanjuje smrtni rizik, ukazuje indijska studija, čije je rezultate objavio časopis "Lanset".

U više bolnica u Nju Delhiju lekari su između 2005. i 2008. godine jednom broju beba starosti od nedelju dana do četiri meseca (koje su patile od infekcija i bile na antibioticima) davali i 10 mg cinka dnevno, prenosi AFP.

U kontrolnoj grupi su bile bebe kojima su davani samo antibiotici.

Ispostavilo se da su bebe iz prve grupe bile pod 40 odsto manjim rizikom da tretman bude neuspešan, pod čime se podrazumeva nužnost nove ture antibiotika u roku od nedelju dana, boravak na intenzivnoj nezi i u krajnjem slučaju smrtni ishod.

U grupi beba koje su dobijale cink neuspeh terapije je zabeležen u 34 odsto slučajeva, a u kontrolnoj grupi u 55 odsto slučajeva.

Upotrebom cinka takođe je smanjena i učestalost smrtnog ishoda ali u meri koja se ne smatra statistički relevantnom.
"Cink je dostupna, jeftina intervencija koja može da doprinese uspehu lečenja antibioticima" ističe vođa istraživanja Šinđini Batnagar iz Sveindijskog instituta za medicinske nauke.

Korist od terapije cinkom bi bila najveća u zemljama u razvoju, u kojima svake godine od bakterijskih infekcija umire nekoliko miliona dece i u kojima tzv. "antibiotici druge linije" i intenzivna nega mogu da se pokažu beskorisnim, ističe Batnagar.

Neka prethodna istraživanja su pokazala da cink kao dodatak ishrani pomaže u izlečenju dijareje i zapaljenja pluća kod dece mlađe od pet godina.

Još nije sasvim jasno kako cink deluje. Po jednoj teoriji on sprečava razvoj previše jakih zapaljenja koja ometaju terapiju lekovima i oštećuju tkiva.

Izvor: NOVOSTIsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

Ne mozemo živeti bez drugih ljudi. Jedni nam stvaraju, drugi rešavaju probleme.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.