Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Dobra cipela podiže tabane
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

06.06.2012. |  1100 pregleda

Dobra cipela podiže tabane


SVA deca do druge godine imaju ravna stopala, a čak 80 odsto mališana ima spušten svod tabana sve do sedme godine života. Zato dr Milan Ivanović, ortoped u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara" tvrdi da roditelji nemaju razloga za zabrinutost. Međutim, ukoliko se malo potrude, njihova deca će do polaska u školu imati sasvim normalan hod. Potrebno je, kako kaže, samo da nose odgovarajuću obuću i da što više hodaju bosi.
- Smatra se da je sa 12 godina stopalo već formirano i trebalo bi da je odignut tabanski svod, tako da posle tog uzrasta nema šanse za korekcije - objašnjava dr Ivanović.

- Roditelji imaju najznačajniju ulogu, da do tog uzrasta detetu izaberu obuću koja će mu omogućiti normalan hod. Trebalo bi da u njoj zadnji lub stopala bude čvrst, da peta bude fiksirana. Zbog toga treba izbegavati sandale koje nazad imaju samo kaiščiće. Važno je i da unutar cipele postoji "jastuče", koje podiže najviši deo svoda stopala, ali i da prednji deo obuće bude dovoljno širok. U dečjem uzrastu je jako bitno da se bude bosonogo, naročito na šljunkovitim plažama, jer tako jačaju mišiće.

Doktor napominje da bi roditelji trebalo uvek da konsultuju lekare ako žele da kupe detetu uložak za obuću, jer se mera uzima preko gipsanog otiska ili uređaja koji registruju stepen opterećenja određenih delova stopala.
- Ravna stopala su najčešće uzrokovana slabošću posturalne muskulature (mišići koji održavaju uspravan položaj tela) da održi medijalni uzdužni luk stopala - ističe dr Ivanović. - Drugi razlozi mogu biti posledice preloma kostiju stopala, slabost ili oštećenja ligamenata. Faktori koji doprinose ovom deformitetu su najčešće neodgovarajuća obuća i zamor mišića koji je posledice dugotrajnog stajanja. Prvi vidljivi znaci su prsti okreniti ka unutra, stopalo izgleda široko, peta beži u polje, a đon obuće se nejednako haba.

Učestalost pojave stečenog ravnog stopala se povećava, a jedan od glavnih razloga je smanjeno kretanje.

UMOR PRVI SIGNAL
- NIJE lako odrediti jasnu granicu između normalnog stopala i onog koje je počelo da se spušta, ali bol je siguran znak da je došlo do promena - kaže dr Ivanović. - Drugi znak koji ukazuje na problem sa stopalima jeste izmenjen položaj Ahilove tetive, koja je zakrivljena na peti umesto da ide pravo. Oblik cipela, njihova deformisanost, istrošenost peta i ivica - pokazuju u kakvom su stanju stopala, odnosno kakav je hod. Deca i odrasli često hodaju nepravilno, posebno se vide nepravilnosti pri trčanju. Deca odbijaju da hodaju, nerado trče, brzo se zamaraju, žale se da ih bole noge...

BEZ PATIKA I POTPETICA
NAČELNIK ortopedije u KBC "Zvezdara", Aleksandar Stamenković, smatra da je nedopustivo da devojčice koje su tek prohodale nose cipele sa potpeticom, iako je to "u modi".
- To nije zdravo za razvoj detetovih stopala i roditelji ne bi smeli da se tako neodgovorno ponašaju - kaže doktor.
- Nije dobro ni što sve više dece u tom najmlađem uzrastu nosi patike. One jesu udobne, ali nisu dobre za stopalo.

Izvor: NOVOSTI, Z. RADOVIĆsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

Ne spuštajte ruke, ima još da se glasa.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.