Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Hiperaktivna deca takva i u odraslom dobu
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

15.03.2013. |  1487 pregleda

Hiperaktivna deca takva i u odraslom dobu


Gotovo trecina osoba kojima je u detinjstvu dijagnoziran poremecaj manjka paznje i hiperaktivnosti (ADHD), pati od njega i u odraslom dobu, ukazuje americka studija, obavljena u Bostonskoj decijoj bolnici.

ADHD je najuobicajeniji neuro-razvojni poremecaj, od kojeg pati tri do sedam odsto mališana u SAD, podaci su americkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Radi se o deci koja se teško koncentrišu, lako zaboravljaju, vrpolje se, sve moze da im odvuce paznju i sve to do stepena koji moze da im stvori probleme u školi, porodici i medju prijateljima. ADHD se cešce javlja kod decaka nego kod devojcica.

Istrazivanje je obavljeno na 5.781 osobi, rodjenoj izmedju 1976. i 1982. godine, od kojih je kod 387 u detinjstvu dijagnoziran ADHD.

Tim kojih je rukovodio dr Vilijam Barbarezi ponovo je proverio stanje tih ljudi kada su bile u 29. godini. Od 232 osobe, koje su kao deca patile od ADHD-a, a pristale su da ucestvuju u naknadnoj proveri, kod 68 njih, odnosno oko 29 odsto, je ponovo utvrdjen isti poremecaj.

cak i oni kod kojih nije ponovo utvrdjen ADHD su bili pod vecim rizikom od bar jednog psihickog problema druge vrste. Naime, najmanje 57 odsto njih je zloupotrebljavalo alkohol ili se drogiralo ili je bilo anksiozno ili depresivno, prema 35 odsto takvih medju testiranima koji u detinjstvu nisu patili od ADHD-a.

Pokazalo se da se oni koji su u detinjstvu patili od ADHD-a, skloniji i samoubistvu nego oni koji nisu imali taj poremecaj. Medju 387 ispitanika koji su u detinjstvu patili od pomenutog poremecaja, do 29. godine se ubilo njih troje, dok je medju gotovo 5.000 ispitanika, koji kao deca nisu patili od ADHD-a, registrovano samo sedam slucajeva samoubistva.

Izvor: TANJUG svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da su u Finskoj bili zabranjeni crtani filmovi Paje Patka jer on ne nosi pantalone?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.