Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Hipotermija - niska telesna temperatura kod dece
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

28.03.2013. |  32128 pregleda  | 

Hipotermija - niska telesna temperatura kod dece


Roditelji je najcešce otkrivaju sasvim slucajno, ako uoce da je dete hladnije nego inace, bledo i neuobicajeno mirno.

Centar za termoregulaciju kod dece nije dovoljno razvijen, pa kod mališana cesto dolazi do osciliranja telesne temperature, koja ponekad ume da im padne i ispod 36 stepeni Celzijusa.

Ova pojava se zove hipotermija i obicno prolazi bez ikakvih simptoma. Roditelji je najcešce otkrivaju sasvim slucajno, ako uoce da je dete hladnije nego inace, bledo i neuobicajeno mirno.

Hipotermija se najcešce javlja kod dece mladje od dve godine. Dr Vera Vujovic, nacelnica Odeljenja pedijatrije u Domu zdravlja „Dr Simo Miloševic“ na cukarici kaze da roditelji ne treba da panice, jer ova pojava nije cesta, a ni opasna.

- Dete treba utopliti, pokriti ga, priviti uz sebe i pojiti ga toplim napicima, cajem i supom - objašnjava dr Vujovic. - Ako se za nekoliko sati temperatura ne vrati u normalu, dete treba odvesti lekaru. Hipotermija moze biti posledica virusne infekcije, ali se nekada javlja i posle visoke temperature, kada roditelji preteraju sa upotrebom „brufena“ ili „andola“. Vazno je da se urade laboratorijske analize leukocita.

I dr Dragoslav Maksimovic, nacelnik Decje bolnice „Olga Popovic Dedijer“, pri KBC „Zvezdara“ potvrdjuje da se hipotermije najcešce javljaju zbog neadekvatne upotrebe lekova.

- Danas su roditelji opsednuti visokom temperaturom, pa nemaju meru kada deci daju antipiretike i neretko preteruju - smatra dr Maksimovic. - Tako se povišena temperatura pretvori u drugu krajnost, odnosno dete dobije hipotermiju.

Pedijatri kazu da treba biti obazriv i sa tuširanjem, kada se skida temperatura, jer i sa rashladjivanjem treba imati meru. 

Velike oscilacije
Digitalni toplomeri mogu da prevare - smatra dr Dragoslav Maksimovic. - Dešavalo se da roditelji zabeleze velike oscilacije temperature za kratko vreme. U svakom slucaju, nisu baš pouzdani, narocito kod najmladjih.

Izvor: NOVOSTI, Z. R. svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    8 korisnika
Ocena:    4.00 (odlican)


Facebook

Twitter

Ne mozemo živeti bez drugih ljudi. Jedni nam stvaraju, drugi rešavaju probleme.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.