Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Hirurško spuštanje testisa kod decaka
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

25.05.2011. |  2084 pregleda

Hirurško spuštanje testisa kod decaka


Pedijatrija - oko 15 odsto prevremeno rođenih dečaka ima nespuštene testise, što kasnije može da dovede do steriliteta i tumora

Oko petnaest odsto prevremeno rođenih dečaka ima nespuštene testise. Kod zdrave dece, rođene u terminu taj procenat je znatno manji, i iznosi oko jedan odsto. Ako se ovaj poremećaj ne operiše na vreme, kod odraslog čoveka mogu da se jave neplodnost ili maligne promene, upozoravaju stručnjaci.
- Testisi počinju da se razvijaju u stomaku. Tokom razvoja deteta u materici, testisi se, usled niza hormonalnih i anatomskih uticaja, spuštaju prema mošnicama - objašnjava primarijus dr Dragutin Tričković, dečji hirurg i urolog, direktor Instituta za majku i dete. - Ako se dete prevremeno rodi, testisi ostaju nespušteni. Testis može da zaluta bilo gde na putu od stomaka do mošnica, u stomaku, pred ulazom u preponski kanal, u preponskom kanalu ili na ulazu u mošnice.

To može da se utvrdi već na prvom pregledu u porodilištu. Čim se otkrije, nespušteni testis mora obavezno da se operiše, najbolje u prvoj godini. I to iz dva razloga:
- Prvi je neplodnost muškaraca. Testis koji se ne nalazi u mošnicama, već u stomaku, izložen je temperaturi višoj nego što bi trebalo. To ubija ćelije od kojih se kasnije, u pubertetu stvaraju semena. Drugi razlog je što takvom testisu, ukoliko se ne spusti u mošnice, preti maligna transformacija.

Ovaj poremećaj najčešće prati i kila, koja najverovatnije i ne dozvoljava testisu da dođe na svoje mesto. To, međutim, ne znači da dete koje ima samo kilu, ima i nespuštene testise.

Hirurško spuštanje testisa je, prema rečima dr Tričkovića, jedini način lečenja. Jer, ako se oni što pre otkriju i spuste na svoje mesto, manje su šanse za pojavu neplodnosti ili maligniteta.

LUTAJUĆE KUGLICE
- MOBILNI, odnosno lutajući testisi, prema rečima dr Tričkovića, ne treba da brinu roditelje. - Lutajući testisi se po pravilu spuste najkasnije do puberteta. Oni se prepoznaju po tome što se kuglica u mošnicama na dodir pomera nagore. Ako želite da proverite da li su testisi dečaka spušteni, najbolje je da ga stavite u toplu vodu i, ako je sve u redu, testisi će se spustiti na mesto - objašnjava dr Tričković.

Izvor: NOVOSTI, M. V.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da je Carli Caplin jednom prilikom osvojio trecu nagradu na takmicenju za svog dvojnika.
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.