Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Intimna nega devojčica
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

03.12.2012. |  3425 pregleda

Intimna nega devojčica


Korišcenje kupki i sapuna ne preporucuje se u genitalnoj regiji, a ukoliko ih koristite, mazite devojcice bebi-kremama i izbegavajte vlazne maramice

Kupanje jednom dnevno, prema uputstvima, sasvim je dovoljno da se odrzava pravilna licna higijena.

Intimna nega devojcica veoma je specificna, pa je vazno da znate kako se pravilno odrazava licna higijena. Pedijatri savetuju da za kupanje devojcice uvek koristite kupke ili odgovarajuce sapune, ali da se intimni deo pere iskljucivo vodom zato što se tako cuva prirodni zaštitni sloj, koji sprecava prodor bakterija i gljivica u genitalni deo. Ukoliko ipak koristite sapun ili kupke koje uklanjaju mastan sloj sa koze potrebno je da ga nadoknadite bebi-kremom. Iako je praksa da se pomade koriste dok devojcice ne skinu pelene, strucnjaci tvrde da sa upotrebom treba nastaviti cak do puberteta, kada ta regija postaje otpornija.

Kada su devojcice male, pravilna nega stvorice otpornost intimne regije i korišcenje adaptera za ve-ce šolju ili noše ne bi trebalo da uzrokuje probleme. Takodje, pedijatri savetuju da što redje koristite vlazne maramice, eventualno za putovanja ili u okolnostima kada ne mozete da odrzavate higijenu na uobicajen nacin.

Devojcice treba oprati svaki put kada se ukake, a vlazne maramice koristite samo izuzetno. Kupanje jednom dnevno, prema uputstvima, sasvim je dovoljno da se odrzava pravilna licna higijena i da se time genitalna regija zaštiti od infekcija. Ipak, cesto se dogadja da devojcice do šest godina imaju belicasti sekret koji se primecuje na gacicama. Iako neke majke pokušavaju da reše problem ispiranjem kamilicom ili sodom bikarbonom, strucnjaci tvrde da se treba obratiti lekaru, jer je najcešce u pitanju infekcija bakterijama ili gljivicama.

Najcešci problemi su infekcije spoljašnjih genitalnih organa, koje se prepoznaju po crvenilu i sekretu. Ovakve infekcije kod beba duze traju, pa je vazno obratiti se strucnjaku.

Ukoliko je jedan od simptoma samo crvenilo koje se povlaci kada namazete bebi-kremu, nije potrebno dete voditi kod lekara, ali mu se treba obratiti ukoliko se crvenilo ne povlaci ili je kombinovano sa svrabom i peckanjem. Krvarenje se redje javlja i uglavnom je posledica bakterijske infekcije, najcešce ešerihije koli.

Infekcije najcešce nastaju kao posledica prenosa bakterija iz debelog creva, pa je vazno da devojcice uvek brišete u odredjenom smeru - od napred prema guzi, nikako suprotno. Takodje, bitno je da dete naucite što pre da pravilno odrzava higijenu kada koristi toalet. To znaci obavezno pranje ruku sapunom, ali i pravilno odrzavanje noše ili adaptera. Posle svakog korišcenja treba ga oprati vodom ili blagim deterdzentom ukoliko je potrebno, a jednom nedeljno ga posle pranja dezinfikovati asepsolom ili nekim drugim sredstvom. U predškolskom uzrastu uzrok infekcija cesto su streptokoke, koje se prenose upotrebom zajednickih toaleta ili noše. Ovakvi problemi rešavaju se antibiotskom terapijom, oralno ili u obliku masti i krema.

DEcACI

Penis bebe neguje se pranjem blagim sapunom i vodom, ali bez diranja prepucijuma (kozice).

Donedavno su pedijatri preporucivali da se piša povlaci svaki put kada se beba kupa, kako bi se stimulisalo prevlacenje kozice preko penisa, medjutim, sada savetuju da se ništa ne dira i da ce se kozica povuci sama, uglavnom do pete godine, mada se to nekada dogodi tek u tinejdzerskom uzrastu.

Ne treba ništa da forsirate, jer svako naglo povlacenje moze da izazove bol, peckanje ili neprijatnost prilikom mokrenja. Prepucijum mora da se odvoji, ali budite strpljivi ili se posavetujte sa urologom. Kada se kozica prevuce, lagano je povlacite radi sprovodjenja higijene, ali nikako naglim pokretima.

Za pravilnu higijenu genitalne regije decaka nisu potrebna nikakva antisepticka sredstva, niti cišcenje penisa štapicima. Vazno je samo da se dete redovno kupa i da, ukoliko primetite da ima neprijatnosti prilikom mokrenja ili da urin ima neprijatan miris, potrazite pomoc lekara. 

Izvor: J. J., svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

Subota je dan kada se kupaju muževi koji vole svoje žene.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.