Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Kada su detetu potrebne naočare za vid
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

10.09.2013. |  7755 pregleda  | 

Kada su detetu potrebne naočare za vid


Mnogi roditelji se rastuze kada njihova deca moraju još kao mala da nose naocare. Iako svesni da to nije nikakav ozbiljan problem, jednostavno bi zeleli da mogu to da izbegnu. Osim toga, ono što cesto brine roditelje je da bi mališani, zbog naocara, mogli biti izlozeni ismevanju od strane drugara i vršnjaka.

Kristi Hejos iz kanadskog Centra za mentalno zdravlje dece savetuje roditeljima da prvo preispitaju sebe i razmisle da li je briga da njihovo dete ne bude predmet podsmeha, zasnovana na licnim strahovima ili iskustvima iz detinjstva. Nakon toga, porazgovarajte sa detetom i saznajte kako se ono oseca u vezi sa novonastalom situacijom.

Ukoliko je vaše dete zabrinuto da ce biti izlozeno zadirkivanju, budite saosecajni. Uverite ga da je normalno što se tako oseca i pokušajte da saznate da li je stvarno izlozeno podsmehu ili je to samo strah od neceg novog.

Roditelji cesto strahuju i da li ce deca zaista nositi naocare, da li ce ih negde zaboraviti... "Kada shvate da im one pomazu da vide bolje, nose ih bez problema," kaze pedijatar Koroš Sabri.

Ipak, ono što najviše brine je bezbednost dece ukoliko nose naocare dok se bave nekim sportom. Naravno, najbezbednije je da mališani ne nose naocare prilikom bavljenja rekreativnim aktivnostima.

Uprkos svim brigama, dr Sabri naglašava vaznost pregleda ociju u ranom uzrastu, jer je moguce da deca ne mogu sama da primete ukoliko imaju problem sa vidom. "Vid se razvija u prvih pet godina zivota, pa je najbolje u tom uzrastu obaviti pregled. Sve nakon toga, moglo bi da bude kasno jer mozak nauci da vidi nejsano, pa ni naocare ne pomazu".

Ukoliko su naocare neophodne, razmislite da za dete odaberete stakla sa UV zaštitom. Ipak, ono što je najvaznije je da budu udobne, jer ih mališani u suprotnom verovatno nece nositi.

Pedijatri preporucuju i da dozvolite detetu da izabere okvir i boju jer ce tako najpre prihvatiti ideju da treba da ih nosi. 

Izvor: MONDOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    1 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

... da prva 4 poteza u sahu mozete odigrati na 318.979.564.000 nacina?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.