Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Kako kod dece ojačati imunitet
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

12.02.2013. |  2681 pregleda

Kako kod dece ojačati imunitet


NOVI SAD - Deca moraju dovoljno da spavaju, krecu se i jedu voce i povrce, pa ce biti zdravija. Kijaju, kašlju, curi im nos, javi se temperatura. I tako svakog meseca, cele zime. Od respiratornih infekcija decu ne mozemo da zaštitimo. Kako da nam mališani budu otporniji – novinari Radija Novi Sad razgovarali su sa doktorkom Slavicom Ilic, pedijatrom imunologom.

Respiratorne infekcije kod dece najcešce su izazvane rinovirusima, kojih ima više od 100 sojeva, tako da se, nakon infekcije, imunitet stvori samo na odredjeni tip virusa. Takodje, zimi su deca mnogo duze u zatvorenim prostorijama, gde se lakše prenose bakterije i virusi. Treba imati u vidu i to da je imuni sistem dece predškolskog uzrasta još u fazi razvoja, a da tek u dvanaestoj godini dostize kapacitet kao kod odraslih – kaze doktorka Ilic.

Prema njenim recima, nekoliko je stvari koje roditelji mogu da urade, kako bi ojacali imunitet deteta. Pre svega, treba da povedu racuna o tome da deca dovoljno spavaju i budu fizicki aktivna.

San je deci vazan za odmor od dnevnih aktivnosti, ali i za rast. Naime, u snu se izlucuje hormon rasta, kao i razlicite komponente imunosistema. Za predškolsku decu, optimalno je da spavaju 10 sati, dok je starijoj neophodno izmedju 7 i 8 sati – ukazuje doktorka.

Deci treba dovoljno tecnosti, pre svega vode, zatim mleka i jogurta, koji su bogati kalcijumom, vaznim za rast kostiju. Od sokova treba birati prirodne, a izbegavati gazirane, jer oni sadrze veštacke zasladjivace, savetuje doktorka.

Ogranicite im slatkiše, jer šeceri deluju imunosupresivno, smanjujuci broj leukocita i stvaranje antitela. Izbegavajte da im dajete brzu hranu, a pojacajte unos dobrih masnoca, narocito onih u maslinovom ulju i masnoj ribi.

Za neke vrste voca i povrca dokazano je da podsticu funkciju imunosistema. To su jagode, crveni grejpfrut, borovnica, kajsija i banana, a od povrca paradajz, spanac, šargarepa, brokoli, tikva, crni i beli luk, zakljucuje doktorka Slavica Ilic. 

Izvor: RTV, Milana Belicsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
POSLEDNJIH 1 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
  • Poslao  dana 29. Mar. 2015. u 05:51

Interesuje me da li je pravilno kod dece koristiti Ecomer za [url=http://ecomer.rs]imunitet[/url]? 

POSLEDNJIH 1 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
vrh straneizaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

Prava vozačka disciplina zove se ko će duže, a ne ko će brže voziti.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.