Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Manje muke sa boginjama kad si mali
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

25.04.2013. |  1837 pregleda

Manje muke sa boginjama kad si mali


S dolaskom proleca i toplijeg vremena povecava se i broj obolelih od varicele, ovcijih boginja, koje se uglavnom preleze u mladjim godinama. Medjutim, nije retkost ni da od njih obole starije osobe. Medju odraslima se ne prenose tako brzo kao medju decom, ali je zato oblik bolesti tezi i moze ostaviti posledice. Trudnicama se savetuje poseban oprez.

Virus ovcijih boginja moze se preneti sa obolelog na sve osetljive osobe u okolini, na one koji nisu vakcinisani ili do tada nisu bili u kontaktu sa uzrocnikom bolesti.

Posebno oprezne treba da budu trudnice koje u detinjstvu nisu prelezale varicelu, jer ukoliko je obolela u prva tri meseca mora prekinuti trudnocu, zato što se virus moze preneti na plod i izazvati razlicita oštecenja.

Branka Lazic-Dragicevic, nacelnica ginekologije u Domu zdravlja „Vozdovac", naglasila je da zene koje su prelezale varicelu kao dete ne mogu da obole i da ne treba da se brinu, jer im je trudnoca bezbedna. U tom slucaju, niti trudnica moze da dobije ovce boginje, niti beba moze na bilo koji nacin da bude ugrozena.

„Ukoliko zena sumnja da je bila u kontaktu sa obolelim od varicele treba da se javi svom ginekologu, a on ce dalje proceniti da li je potrebno dalje ispitivanje, da li moze da je umiri time da moze bezebedno da prati trudnocu", objasnila je doktorka Lazic-Dragicevic i istakla da ukoliko je trudnica obolela tokom prvog tromesecja, ginekolog ce je upozoriti da trudnocu prekine, jer je rizicno po plod.

Svake godine na Institutu za infektivne bolesti zbrine se na desetine odraslih osoba sa varicelom. Bolest se spoljava kao i kod dece, ali su promene i komplikacije teze.

„U odraslom zivotnom dobu bolest se ispoljava kao i kod dece, s tim što je to teza bolest, promene su šire i cešce su komplikacije nego kod dece. Najcešce komlikacije su upale pluca virusne i meningoenfacilitis, odnosno upala mozdanica i mozga. Da bi se to sprecilo varicelu treba shvatiti kao ozbiljnu bolest, znaci treba da se miruje, odlezi, da se koriste vitamini", navela je dr Mirjana Pop-Lazic, lekar opšte prakse u DZ „Vozdovac".

Vecina ljudi boginje prelezi u detinjstvu. Varicela je veoma zarazna i lako se prenosi medju decom, ali ima mnogo lakši oblik nego kod odraslih.

Prema recima pedijatra Ratka Garovica, specificne terapije nema zato što je u pitanju virusna bolest.

„Neophodno je ukljuciti simptomatsku terapiju, ako je dete febrilno, što se cesto desi, dati mu nešto za skidanje temperature, što više tecnosti. Znaci, vitaminska terapija, supice, sokici, lakšu hranu. Mirovanje 21 dan, a higijena moze normalno da se odrzava, dete moze da se kupa redovno", precizirao je dr Garovic.

Varicela u tom uzrastu uglavnom ne ostavlja posledice. Glavna briga je ublazavanje svraba i sprecavanje bakterijskih infekcija mehurica koje mogu da ostave trajne oziljke.

U svetu se deca vec dugo vakcinišu protiv te virusne infekcije. Vakcina se moze i kupiti kod nas, ali strucnjaci tvrde da ni ona ne daje stopostotnu zaštitu. 

Izvor: RTS, Jelena Vulovicsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

Sada se ne pravi pitanje, samo da je dete.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.