Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > More je veoma korisno za male astmatičare
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

01.07.2012. |  1382 pregleda

More je veoma korisno za male astmatičare


Suvo, toplo i sunčano vreme pogoduje najvećem broju astmatičari, a posebno deci koja pate od ovog oboljenja, pa bi letnje mesece trebalo iskoristiti za popravljanje imuniteta. Tako će mališani koji imaju astmu spremnije dočekati jesen kada se tegobe, po pravilu, intenziviraju.
"Da bi dete ojačalo, trebalo bi da provodi što više vremena napolju, da šeta, trči i bavi se sportom jer će mu fizička aktivnost ojačati pluća. Boravak na svežem vazduhu posebno će prijati malim astmatičarima kojima smetaju kućna prašina i grinje", kaže za "Blic" prof. dr Zorica Živković, pedijatar-pulmolog.

Iako se deci koja pate od astme preporučuju skoro sve sportske aktivnosti, mališanima treba dozvoliti da izaberu aktivnost koju najviše vole. Takođe, treba im predočiti da su za njihov zdravstveni problem najblagotvorniji atletika, vaterpolo, rukomet, odbojka, veslanje i, na prvom mestu, plivanje, koje aktivira gornji rameni pojas i stimuliše rad pluća.

Astmatičarima se ne preporučuju samo padobranstvo, dubinsko ronjenje i discipline koje zahtevaju ubrzano i plitko disanje, kao i izlaganje hladnoći.

U vreme godišnjih odmora, a to je upravo ovaj period, treba planirati i boravak na moru koji je za decu koja imaju astmu višestruko koristan.

Morska voda, sunce i plivanje pozitivno utiču na imunitet i jačaju organizam mališana, ali višečasovna putovanja, posebno ako ne postoji ni minimum komfora, mogu da budu kontraproduktivna.
"Na odmoru posebnu pažnju treba posvetiti higijeni jer u hotelskim i apartmanskim dušecima, jastucima i posteljini ima grinja koje spadaju u najčešće izazivače astmatičnih napada", kaže dr Žarković i dodaje da dete treba čuvati od naglih temperaturnih promena.

Nekada su lekari savetovali roditeljima da decu, dok su na moru, bude u cik zore da bi šetala po plaži, ali za tim nema potrebe. Dovoljno je, smatra naša sagovornica, poštovati uobičajen ritam života jer boravak napolju, a naročito plivanje, jačaju de­čji organizam u dovoljnoj meri. Naravno, ne treba preterivati s boravkom na otvorenom, i to zbog štetnog dejstva sunčevog zračenja.
"Pre puta dete svakako odvedite na kontrolu kod lekara kako bi se proverilo njegovo zdravstveno stanje. To je posebno važno za mališane čije je zdravstveno stanje nestabilno, odnosno za decu koja su u prethodnih šest meseci imala napade gušenja. Nošenje lekova na odmor se, naravno, podrazumeva jer terapija ne sme da se prekida."

Izvor: BLICsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da svaka kap morske vode sadrzi priblizno milijardu atoma zlata?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.