Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Ortopedske cipele od treće godine
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

01.12.2011. |  1325 pregleda

Ortopedske cipele od treće godine


Kod većine dece već na prvom sistematskom pregledu ustanovi se da imaju ravna stopala. Kada početi sa korekcijom, koja obuća je najbolja, može li deformitet da se ispravi
KOD mnogedece već na prvom sistematskom pregledu ustanovi se da imaju ravna stopala, što kod roditelja otvara mnogo pitanja: kada početi sa korekcijom, koja obuća je najbolja, može li deformitet da se ispravi?
- Ravna stopala kod male dece do treće godine života ne zahtevaju nošenje ortopedskih cipela - kaže dr Dušica Stefanović, specijalista fizikalne medicine i akupunkturolog, vlasnica privatne ordinacije. - Posle toga, potrebno je da se nakon uvida u stepen deformiteta od strane fizijatra i ortopeda, odredi ritam korektivnih vežbi. Najčešće je to tri puta nedeljno sa fizioterapeutom, dok vežbe u kućnim uslovima mogu sa detetom da rade i roditelji, ali po instrukcijama specijaliste. Savetuju se nošenje ortopedskih cipela: poludubokih, koje drže skočni zglob i sa posebno izrađenom „petom“ (Tomasova peta).

Ulošci se rade po otisku stopala. Vežbe se rade aktivno i pasivno - istežu se skraćene regije, a jačaju slabi mišići i tako postepeno koriguje svod. Vežbe se rade intervalno, ali u dužem vremenskom periodu tokom detinjstva to jest u periodu intenzivnog rasta. Postoje i teži deformiteti stopala, ali oni se leče ortopedski, udlagama i operacijama.

Izvor: NOVOSTI, A. Š.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

Bolje je biti nevaspitan nego loše vaspitan.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.