Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Sport decu uči timskom radu, a poboljšava i školski uspeh
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

01.06.2012. |  779 pregleda

Sport decu uči timskom radu, a poboljšava i školski uspeh


Deca bi trebala da provedu bar sat vremena dnevno u nekoj fizičkoj aktivnosti, preporučuju stručnjaci. Kako bi im igranje na svežem vazduhu bilo primamljivije od sedenja pred računarom ili TV-om, najvažnije je odabrati način rekreacije koji će ih najviše zaokupiti.

A upravo je leto pravo vreme da se deca naviknu na sportove. Kako bi im rekreaciju učinili još zabavnijom, u početku možete zajedno otići na izlet biciklom.

Redovno vežbanje nije važno samo zbog razvoja fizičke konstitucije nego i mentalnog sazrevanja. Tako će fudbal, osim što je odličan za razvoj kondicije i krvotoka te izgradnju čvrstih kostiju, naučiti decu timskom radu, ali i kako se nositi s porazom.

Osim toga, bez obzira na to koju rekreaciju odabrali, mozak će dobijati više kiseonika i podsticati rast novih stanica. Nova istraživanja pokazala su da novi neuroni nastaju sve do kraja puberteta. Tako će, zahvaljujući sportu, rasti i kognitivne sposobnosti, a kako će “izduvati” višak energije, i koncentracija. Zato će rekreacija poboljšati i uspeh u školi.

Vožnja rolera je neprocenjivo za razvijanje ravnoteže, koordinacije i doživljaja prostora. Za ravnotežu je odlična i vožnja biciklom, a ako se vozi uzbrdo, dodatno učvršćuje mišiće nogu. Osim toga, obe aktivnosti detetu daju osećaj slobode jer prvi put i ono “vozi”, a ujedno su i idealne porodične aktivnosti.

Bacanje frizbija odlična je aerobna vežba, koja istovremeno “tera” na trčanje te vežba dubinsku percepciju, odnosno procenu udaljenosti. No najbolja letnja aktivnost za decu je plivanje - ravnomerno vežba sve grupe mišića, a pritom minimalno opterećuje zglobove. Takođe, trenira izdržljivost, a ne samo snagu.

Izvor: Economy.rssvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da je na svetu skoro 1,2 milijarde ljudi neuhranjeno, a isto toliko ima gojaznih ljudi?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.