Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Šta obući detetu za spavanje?
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

04.03.2013. |  5510 pregleda

Šta obući detetu za spavanje?


Temperatura u sobi ne bi trebalo da prelazi 22 stepena, a dete treba da bude obuceno i pokriveno isto kao roditelji

Zimi je teze proceniti kako dete treba obuci i cime ga pokriti, pa su prehlade cešce.

Kako obuci decu za spavanje, a da im ne bude hladno, ali ni pretoplo?

cime ih pokriti i koliko treba da bude temperatura u sobi?

Pedijatri tvrde da roditelji najcešce greše kada je "nocna garderoba" u pitanju, odnosno pogrešno oblace dete, pa je mališanima ili hladno ili se oznoje i prehlade.

Strucnjaci naglašavaju da je detetu potrebna ista kolicina garderobe kao i vama i zato ga nemojte pretopljavati.

U cemu vi spavate, u tome treba da spava i dete. Mališani se najcešce otkrivaju kada im je vruce u snu, a kako se uglavnom i oznoje, otkriveni brze odaju toplotu, što je najcešci uzrok prehlada.

Najbolje je da dete nosi jednodelnu ili dvodelnu pamucnu pidzamicu, bez potkošulje ili duplih slojeva rukava, i da spava u vreci cija je debljina prilagodjena sobnoj temperaturi. To znaci da dete, ukoliko temperatura u sobi nocu ne pada ispod 20 stepeni, ne pokrivate debelim jorganima ili stavljate u "tapacirane" vrece. Dovoljna je obicna štep deka, ili malo deblja pamucna vreca. Temperatura u sobi treba da bude prijatna, što znaci da ne prelazi 22 stepena.

Vazno je i da soba bude izluftirana, pogotovo ako dete spava sa zatvorenim vratima. Ne preporucuje se grejanje sobe nocu, jer to suši vazduh, što deci otezava disanje na nos, narocito onima koji cesto imaju problema sa respiratornim organima. Ukoliko sobu grejete nocu, strucnjaci preporucuju da ne pokrivate dete previše, dovoljno je da mu preko stomacica prebacite frotir ili tanko cebence.

Ako je u prostoriji u kojoj dete spava vazduh previše suv, moze da pomogne jonizator, ali i posuda sa vodom ili natopljena tkanina na radijatoru, što ce obezbedjivati dovoljno vlage.

Pidzamice treba da budu od prirodnih materijala, udobne i u pravoj velicini, kako ne bi smetale detetu. Ukoliko ste u nedoumici da li je detetu vruce ili hladno, to mozete proveriti po temperaturi stopala i šaka.

Ukoliko su detetu rucice i nozice tople, to znaci da mu je prijatno, cak i ako nije pokriveno. Ako su hladni, pokrijte dete, obucite mu deblju pidzamu ili malo ugrejte prostor.

Ako je dete znojavo po vratu i kosici, to znaci da je u prostoriji pretoplo ili da ste preterali sa oblacenjem i pokrivanjem. Vazno je da ga presvucete u suvu garderobu, odnosno pidzamicu, da ga raskomotite i date mu da pije vodu.

Mozete da rashladite prostor otvaranjem prozora, ali tek kada dete bude suvo.
Zimi je teze proceniti kako dete treba obuci i cime ga pokriti, pa su prehlade cešce. Neke majke oblace deci "tešku" garderobu, sinteticke pidzamice, duge gace ili duple slojeve pamucne garderobe, carape... To je greška, tvrde pedijatri, jer ce im sigurno biti vruce i oznojice se.

Kako ih ne mozete proveravati celu noc, u jednom trenutku ce se sigurno otkriti, telo ce se ohladiti i postoji mogucnost da se prehlade.

I nemojte da brinete, dete nece spavati mirno ako mu nije prijatno. Ukoliko se mališani ne bude, mirno spavaju i ne vrpolje se, budite mirni, prijatno im je i adekvatno su obuceni. Kada su u pitanju najmladja deca, pravila se ne razlikuju mnogo. Ipak, novorodjencad i deca do tri meseca još su previše mala, pa ne umeju u potpunosti da regulišu telesnu temperaturu, odnosno brzo gube toplotu. Zbog toga bebe treba pokrivati, zimi im obavezno oblaciti bodic ispod zeke, carapice, a cesto pedijatri savetuju i da spavaju sa udobnim, laganim pamucnim kapicama. 

Izvor: NOVOSTI, J. J.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da je ukupna masa svih mrava na svetu veca od ukupne mase ljudske populacije?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.