Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Veći razmak između slova pomaže disleksičarima
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

11.06.2012. |  814 pregleda

Veći razmak između slova pomaže disleksičarima


Deca sa disleksijom uspevaju da čitaju brže i tačnije ako je tekst štampan sa većim razmakom između slova, utvrdila je grupa italijanskih i francuskih naučnika.

Časopis "Proceedings of the National Academy of Sciences" je objavio da je veći razmak između slova dovodio do udvostručenja tačnosti u čitanju i do povećanja brzine čitanja za više od 20 odsto.

Najveći napredak je zabeležen kod dece koja su imala najviše poteškoća s razlikovanjem slova. U istraživanju je učestvovalo 94 disleksične dece uzrasta od 8 do 14 godina.

Disleksija je poremećaj u učenju čitanja i pored postojanja normalne inteligencije, dobrog vida i sluha, sistematske obuke, adekvatne motivacije i ostalih povoljnih edukativnih psiholoških i socijalnih uslova.

Disleksija je mnogo više od nesposobnosti čitanja, jer ona obuhvata i smetnje senzornog procesiranja informacija - vizuelne obrade, fonološko kodiranja i razumevanje jezika, odnosno smetnje svih modaliteta percepcije koji obuhvataju vrlo brzu obradu informacija.

Izvor: BLIC, J.O.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    0 korisnika
Ocena:    0.00 (bez glasova)


Facebook

Twitter

... da je morskim rakovima skampima srce u glavi?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.