Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Vitamini i minerali neophodni ženama
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

09.09.2013. |  7605 pregleda  | 

Vitamini i minerali neophodni ženama


Da bi funkcionisalo bez ikakvih problema i zastoja, zenskom telu su neophodni odredjeni vitamini i minerali. Oni su vazni kako za zdravlje, tako i za izgled svake zene.

Kada u organizmu nema dovoljno gvozdja, javlja se opšta slabost organizma koja je kod zena triput cešca nego kod muškaraca.

GVOzdjE: Kada u organizmu nema dovoljno gvozdja, javlja se opšta slabost organizma koja je kod zena triput cešca nego kod muškaraca. Ovaj mineral ima glavnu ulogu u snabdevanju celija kiseonikom i veoma je vazan za odrzanje energije. Do menopauze telu je dnevno potrebno 18, posle toga 8, a trudnicama 27 miligrama.

Gvozdje se nalazi u mesu, ribi, spanacu, mahunarkama, dzigerici, plodovima mora. Da biste ga što bolje iskoristili iz hrane, istovremeno konzumirajte vitamin C (ima ga u paradajzu, paprici, agrumima).

MAGNEZIJUM: Vazan je za ocuvanje imuniteta, zdravlje kostiju, mišica i nerava, a i odlicna je zaštita od stresa.

Ima ga u celim zrnima zitarica, semenkama, spanacu, orašastim plodovima.

KALCIJUM: Vazan je za izgradnju kostiju i mišica i odrzavanje zdravog krvnog pritiska. Ako ga nemate dovoljno u organizmu, oseticete nervnu osetljivost, paticete od nesanice, srce ce ubrzano kucati, a mišici se grciti. U slucaju veceg nedostatka kalcijuma oseticete i ukocenost, trnjenje u rukama i nogama, bolove u mišicima. Neodostatak kalcijuma se odrazava i na lepotu kose i noktiju.

Do menopauze zeni je potrebno 1.000 mg kalcijuma, a kasnije 1.200 mg. Ali kako toliku kolicinu organizam ne moze da iskoristi odjednom, pojedinacna doza ne treba da bude veca od 500 mg.

Kalcijuma ima u mleku i mlecnim proizvodima (najviše u siru), algama, sušenom vocu, sardinama, zelenom povrcu (brokoli, kupus) i orašastim plodovima, a narocito u bademima.

VITAMIN D: Rec je u stvari o hormonu zaduzenom za upijanje kalcijuma cime sprecava osteoporozu (koja cešce pogadja zene nego muškarce), zaštitu koze od oštecenja i infekcija, odrzavanje imunološkog sistema, rad štitne zlezde, koji pritom štiti od najtezih bolesti kao što su rak dojke, materice i creva.

Na veliki nedostatak vitamina D ukazuju slabe kosti, a na manji - bol u citavom telu, slabost i umor. Pokazatelj su i ucestali bolovi u stopalima, kukovima, ledjima i kolenima.

Da bi imale jace kosti zene bi od najranijeg detinjstva trebalo da unose više kalcijuma, a narocito posle menopauze kada ubrzano gube koštanu masu.

Dnevna preporucena doza je 2,5 mikrograma, a za trudnice do 10. Vece doze su potrebne i tokom zimskog perioda.

Vitamin D nalazi se u mesu, mleku, ribljem ulju, lososu, sardinama. Ipak, najbolji izvor je sunce. Dnevno se treba izlagati suncu oko 20 minuta.

VITAMIN B7 (biotin): Zaduzen je za pretvaranje šecera u energiju, metabolizam i zdravlje koze.

Ima ga u šargarepi, karfiolu, zumancetu, bananama, pecurkama, piletini, ribi.

VITAMIN B12: cuva mozak, vazan je za zdravlje nerava i krvnih celija, pomaze u izgradnji DNK i sprecava anemiju.

Ima ga u jajima, mleku i mlecnim proizvodima. 

FOLNA KISELINA
Folna kiselina je vazna za izgradnju novih celija, funkcionisanje mozga, mentalno i emocionalno zdravlje jer sprecava razdrazljivost, štiti srce i krvotok. Narocito se preporucuje trudnicama, jer nedostatak ovog vitamina moze da dovede do urodjenog neurološkog defekta kod deteta. Folna kiselina je neophodna za izgradnju novih celija u organizmu, pa ako je nema dovoljno to moze negativno da se odrazi na lepotu kose, koze i noktiju. Takodje, ovaj vitamin iz B grupe smanjuje rizik za nastanak raka grlica materice, a i sprecava formiranje homocistina, kiseline koja preti mozdanim i srcanim udarom, dijabetesom, demencijom. Veruje se da je redovnim unosom folne kiseline moguce spreciti depresiju, pa i postporodjajnu. Preporuceni dnevni unos folne kiseline je 400 mikrograma. Ona se primenjuje posebno, u kompleksu B vitamina ili u multivitaminskim preparatima. Folne kiseline ima u zitaricama, integralnom hlebu i testeninama, tamnozelenom lisnatom povrcu, orasima, mahunarkama, soji, šargarepi, pomorandzama, avokadu, dzigerici, pivskom kvascu.

 

Izvor: NOVOSTI, z.P. svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    2 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

... da je Carli Caplin jednom prilikom osvojio trecu nagradu na takmicenju za svog dvojnika.
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.